Stort set ingen vil med, hvis arbejdspladsen flytter

Det er på ingen måde et københavnerfænomen, at sige op hvis arbejdspladsen rykkes

Hvis meldingen om at arbejdspladsen fysisk skal flytte 200 kilometer lander i indbakken, er iveren for at flytte med ikke den helt store – hverken i Nordjylland eller i Region Sjælland. Faktisk viser en undersøgelse foretaget af Userneeds for Ingeniørforeningen, IDA, at lysten til at flytte med er en anelse højere blandt indbyggere i Region Hovedstaden.

På tværs af landsdele er det kun 5 procent, der erklærer sig villige til at hive teltpælene op og flytte med deres arbejdsplads, og derfor er der en potentiel stor risiko for, at videnstabet bliver enormt, mener formanden for de offentligt ansatte i IDA Carsten Eckhart Thomsen, der i øvrigt finder det en anelse paradoksalt, at politikerne meget gerne vil udflytte statslige arbejdspladser, mens der blandt danskerne ikke er den helt stor vilje til at flytte.

”Det er ikke fordi, at man ikke kan flytte en arbejdsplads fra København til provinsen, men man skal gøre det med åbne øjne, og være bevidst om at de ansatte nødvendigvis ikke flytter med,” siger han.

Manglen på ekspertise kan hurtigt gøre behandlingstiderne meget længere eller udsætte lovede produktioner, og derfor opfordrer Carsten Eckhart Thomsen politikerne til at tænke sig om, inden de flytter flere statslige arbejdspladser ud.

”I den seneste runde havde de mange IDA-medlemmer, der ikke flyttede med, en anciennitet på mere end 10 år. Men når manglen på ingeniører i dag er stor, og en prognose fra den teknologiske alliance Engineer the Future viser, at der allerede i 2025 vil mangle 9.300 ingeniører og 4.200 naturvidenskabelige kandidater, risikerer man faktisk at private virksomheder i provinsen – der i forvejen har rekrutteringsproblemer – vil opleve en øget kamp for at ansætte ingeniører og naturvidenskabelige kandidater, hvilket kan sætte de lokale vækstmuligheder i stå,” siger han.

Forestil dig din arbejdsplads flytter 200 km. væk. Du får tilbudt at fortsætte i jobbet med de samme løn- og ansættelsesvilkår, som du har i dag. Hvad ville du gøre? (mulighed for flere svar)

Kilde: Userneeds har spurgt 2.051 danskere i alderen 18-73 år for Ingeniørforeningen, IDA