Tidligere vindere

IDA har kørt Science Cup konkurrencen i mange år. Nedenfor ses en liste over tidligere vindere og deres forskellige projekter.


Enkelte grupper udviklede produkter som dommerne ikke kunne stå for. Her kan du læse, hvad der gjorde, at netop de løb med sejren, og hvem der vandt de andre præmier.

 • Vinderen 2016-2017 - BioBall

  Tre piger fra 2.x på Herningsholm Gymnasium løb med sejren i Science Cup 2016-2017. Pigerne imponerede dommerne og vandt både førstepræmien i Science Cup (en studietur enten til München eller til Slush (Tech StartUp event)) og The International Prize for bedste internationale perspektiv (et gavekort på 2.000 kr. sponseret af UL International). Vinderopfindelsen, BioBall, skal forhindre nedsat fertilitet ved at bekæmpe hormonforstyrrende stoffer i drikkevandet.

  BioBall

  En BioBall består af et tyndt lag fast ler med en svamp inden i. Svampens funktion er at danne en kultur, der tiltrækker bakterier, så de hormonforstyrrende stoffer i vandet samler sig i de små BioBalls. På den måde kan vandet renses for hormonforstyrrende stoffer, inden det løber videre i rensningssystemet.

  Vindertur

  Vinderne har nu mulighed for at vælge, om de vil på en naturvidenskabelig studietur til München eller med til Slush, der er Europas største tech-StartUp event. Turen er for de tre finalevindere og deres lærer. Derudover deltager en repræsentant fra IDA som rejseleder.

   

  2. pladsen i Science Cup

  Andenpladsen gik til tre drenge fra Odense Tekniske Gymnasium 2.l for projektet Cykelalarm. Det er en cykellås med alarm i. Alarmen hyler med 120 dB, hvis cykellåsen bliver brudt op. Præmien var et sæt B&O BeoPlay H5 til hver deltager i gruppen.

  3. pladsen i Science Cup

  Tredjepladsen gik til fire drenge fra Egaa Gymnasium 2.x for projektet LITOO. LITOO er en selvjusterende cykellygte, der tænder, når det er påkrævet, og selv skruer op og ned for lysstyrken. Præmien var et sæt B&O BeoPlay H7 til hver deltager i gruppen.

  Ellehammerprisen

  Ellehammerprisen for den bedste prototype gik til tre elever fra 2.x på Slotshaven Gymnasium. Eleverne har udviklet en speciel klemme dialyseslangerne på sygehuse. Klemmen justerer gennemstrømning i slangerne. Den er fremstillet, så den er lettere for sygeplejerskerne at anvende end de klemmer, der er nu – samtidig forhindrer den arbejdsskader. Eleverne havde via 3D-printere udarbejdet en professionel prototype af produktet. Præmien var et gavekort på 2.000 kr. sponsoreret af Ellehammerfonden til hver deltager i gruppen.

 • Vinderen 2015-2016 - Cor Volans

  Tre drenge fra 2.n på Rødkilde Gymnasium løb med sejren til dette års Science Cup. Drengene imponerede dommerne og vandt førstepræmien – en studietur til München – med dronen, der kan redde liv. Dronen flyver ud med en hjertestarter til mennesker, der har akut behov for hjælp. Det latinskinspirerede navn, Cor Volans, betyder flyvende hjerte.

  Dronen behøver blot destinationskoordinater for at eksekvere ordren. Cor Volans er bygget af skum og udstyret med vinger, der sætter den i stand til at flyve hurtigt og langt. Idéen med dronen er, at den skal kunne bringe hjertestarteren frem på rekordtid – langt hurtigere end en gennemsnitslig ambulance. Drengenes vision med Cor Volans er at skabe et sikrere Danmark med færre dødsfald blandt de mennesker, der rammes af hjertestop. Efter at have vundet Science Cup finalen, gik drengene i gang med at skaffe investorer for forhåbentlig at kunne redde liv i Danmark inden for den nærmeste fremtid.

   

  Ellehammerprisen

  Vinderne af Ellehammerprisen (sponseret af Ellehammerfonden) for udvikling af finalens bedste prototype blev tre elever fra 2.a på Erhvervsskolen Nordsjælland HTX i Helsingør. Eleverne udviklede et sensorsystem til bleer – kaldet Juvo – der registrerer, hvornår en ble er brugt. Juvo skal systematisere bleskift efter behov ved at informere plejepersonalet på plejehjem, om hvornår bleerne skal skiftes. Med prototypen af Juvo vandt eleverne hver et supergavekort på 2.000 kr. sponsoreret af Ellehammerfonden. Gruppen er blevet kontaktet af Coloplast, der var interesseret i produktet.

  The International Prize

  ’The International Prize’ gik i år til fire elever fra 2.d på Falkonergården Gymnasium for at have udviklet dét produkt med størst internationalt potentiale. Gruppen udviklede termokromiske vejstriber, der skifter farve ved temperaturændringer. Produktnavnet er CleverMarks. Idéen er at gøre bilister opmærksomme på våde og frostglatte veje via farveskiftende vejstriber. Med titlen som vindere af ’The International Prize’ vandt eleverne hver et supergavekort på 2.000 kr. De løb også med andenpladsen for den imponerende og innovative opfindelse.

   

 • Vinderen 2014-2015 - AutoLock

  Med udviklingen af en cykellås, der via Bluetooth automatisk låser din cykel, når du forlader den, løber 4 gymnasieelever fra 2. x på Silkeborg Gymnasium med sejren i IDAs opfinderkonkurrence, Science Cup

  Det er en enig dommerkomité, der peger på projektet ”AutoLock”, der ikke bare løber med førstepladsen – en studietur til München - men også snupper den internationale pris, for at have det projekt med det største potentiale på verdensplan.

  Andepladsen går til 4 piger fra 2. f på Rosborg Gymnasium i Vejle for systemet ”Voresy”, der gennem stemmegenkendelse identificerer signallyde fra borgere med et kognitivt handicap, og på den måde kan hjælpe deres støttepersonale.

  Et hold fra 2. b på Hillerød Tekniske Gymnasium tager tredjepladsen for deres udvikling af en overstregningstusch baseret på naturligt farvestof, og som har den åbenlyse fordel, at overstregningerne ved hjælp af opvarmning kan fjernes igen.

  Ellehamerfondens pris for udvikling af finalens bedste prototype går til et hold fra 2. x på Slotshaven Tekniske Gymnasium i Holbæk for et elektronisk system, der gør, at man med en fjernbetjening i hånden kan antænde nytårsraketterne på sikker afstand. Nordisk Tang prisen, der uddeles for bedste bæredygtige innovation tildeles et hold fra 2. e på Falkonergårdens Gymnasium for deres rustforbyggende grejboks til lystfiskere.

  Over 800 gymnasieelever fra 2. g i det almene og tekniske gymnasium, har i år været tilmeldt Science Cup. Heraf gik 429 elever videre til de regionale finaler, mens kun 42 elever fordelt på ti hold deltog i tirsdagens finale.

 • Vinderen 2013-2014 - AVVI

  Vinderne i Science Cup finalen blev Vinderen blev Audio Vision for Visually Impaired fra Borupgaard Gymnasium. De havde opfundet et produkt, der giver synshæmmede mulighed for at ”se”. Omgivelserne bliver skannet med et kamera. Billederne bliver derefter - via en computer - omsat til 3D lyd. Synshæmmede kan på den måde bedre orientere sig og fornemme, hvad der er i rummet.

  The International Prize

  Som noget nyt i år kæmpede deltagerne også om The International Prize (sponseret af UL). Prisen var til det projekt, som havde det bedste internationale potentiale. For at vinde prisen skulle en del af elevernes præsentation være på engelsk. Dette var dels, fordi det handlede om det internationale perspektiv, dels fordi det blev bedømt af en hel speciel dommer. Barbara Guthrie, Vice President & Chief Public Safety Officer hos UL var fløjet fra Chicago for netop at deltage ved finalen.

  The International Prize blev vundet af Docta fra Odense Tekniske Gymnasium. De havde opfundet en plast-dims, der kan forhindre, at koden til dit betalingskort blev afluret af fremmede.

  Der var også en pris til bedste prototype – Ellehammerprisen (sponseret af EllehammerFonden). Prisen blev vundet af det samme hold, som vandt hele konkurrencen - Audio Vision for Visually Impaired (AVVI).

  Runner up

  Anden præmien blev vundet af Madopevaring i ulande fra Odense Tekniske Gymnasium. De havde opfundet en speciel kapsel, der suger fugten ud af plastbeholdere og på den måde sikrer, at fx korn holder sig tørt og ikke rådner og går tabt ved opbevaring.

  Tredje pladsen gik til Brutal Beta fra Herningsholm Tekniske Gymnasium. Brutal Beta er en sensor, der sammen med en app kan oplyse, hvornår det er sikkert at tænde for elektronikken.

  Dommernes kommentarer

  Om vinderne sagde dommerne: ”Original og gennemarbejdet idé, der løser et reelt og dokumenteret problem. Konceptet har en bred anvendelsesmulighed, og er videnskabeligt meget gennembearbejde. Det er flot præsenteret i både rapport og mundtlig med en prototype til at bakke deres ide op. Prototypen er overbevisende bygget, og dem af dommerne der har haft nået at prøve protypen er ekstrem overbevist omkring funktionaliteten af produktet.”

 • Vinderen 2012-2013 - ELPH

  Det blev pigerne, fra Rosborg Gymnasium, der løb med sejren i Science Cup Finalen 2012-2013. Deres enkle men meget innovative produkt kan forbedre nødkaldehjælpen på sygehusene i hele Danmark.

  Deres produkt, ELPH, løser problemet med den lange snor der bliver viklet rundt omkring diverse steder på patientstuerne, og samtidig forbedrer den hygiejnen af snoren. Deres produkt sørger nemlig for, at snoren bliver af sprittet, når den bliver rullet tilbage i beholderen igen. Dommerne var meget begejstrede for ideen og ikke mindst prototypen, som pigerne havde medbragt til finalen. Dommerne lagde vægt på at både deres præsentation og deres rapport, som blev rost for at være meget gennemarbejdet. Derudover roste dommerne pigerne for den meget enkle men innovative løsning på problemet.

  Pigerne var rigtig glade og meget overraskede over at vinde finalen, da de bestemt ikke havde regnet med det. Præmien for de unge opfindere er en studietur til München.

  På en flot 2. plads var en anden gruppe også fra Rosborg Gymnasium med deres produkt Anti Snow Panels. De 4 piger havde løst problemerne om hvordan man fjerner sne fra solcellepanelerne, så der ikke går energi til spilde. På 3. pladsen var gruppen fra Borupgaard Gymnasium med deres VacKnife. En kniv med udsugning, som fjerner generne ved at skære løg. Ellehammer-prisen for bedste prototype løb drengene fra Odense Tekniske Gymnasium med. Deres prototype var en beholder til høretelefoner, som både beskytter høretelefonerne samtidig med at man slipper for ledningerodet i lommen.

  Alle 11 projekter til finalen var på et meget højt niveau, og dommerne havde en svær opgave. Det blev dog også til en lille forsinkelse i programmet, da dommerne havde svært ved at beslutte sig da der var rigtig mange gode kandidater. Også formanden for IDA, Frida Frost var imponeret over deltagerne.

  ”I er en generation, der arbejder hårdt. Og I er målrettede. I ved, at der kræves meget af jer for at få det gode og interessante arbejdsliv, I drømmer om," konstaterede Frida Frost.

 • Vinderen 2011-2012 - Water Recycle Shower

  3 gymnasieelever fra Egaa Gymnasium ved Århus løb med sejren i IDAs opfinderkonkurrence Science Cup 2012, med projektet Water Recycling Shower

  De talentfulde elever har opfundet en brusekabine, der genbruger brusevandet samtidig med, at badevandet bevarer varmen. Dommerkomitéen var begejstret for selve opfindelsen, og lægger samtidig vægt på, at eleverne også har lavet en meget flot prototype

  De unge opfindere kan nu se frem til en studietur München.

  På en flot 2. plads kom et hold fra Rødkilde Gymnasium, i Vejle, med deres ”Slob Buster”- en lille dims, der udligner trykket i kartoner, så det ikke skvulper, når man hælder. 3. pladsen gik til en gruppe piger fra Borupgaard Gymnasium i Ballerup, som har opfundet en gryde, der ikke koger over

  Ellehammerprisen, som er en særpris for bedste prototype, går i år EUC Nordvest i Holbæk for deres cykellås til offentlige steder, som åbnes og lukkes ved hjælp af et selvvalgt password. Holdet kan nu se frem til en studietur til Firenze.

  Alle 9 finaleprojekter levede smukt op til forudsætninger, og dommerkomiteen havde mange rosende ord til konkurrencens høje niveau. En begejstring de delte med formanden for IDA, Frida Frost.

  ”Danmark har brug for denne type unge mennesker, der evner at skabe teknologiske løsninger på hverdagens problemstillinger. Det er deres X-faktor, der kommer til at spille den altafgørende rolle for Danmarks konkurrenceevne i fremtiden,” siger hun.

 • Vinderen 2010-2011 - Den intelligente grilltang

  3 gymnasieelever fra Teknisk Gymnasium i Hillerød løb med sejren i opfinderkonkurrencen Science Cup.

  De talentfulde elever har opfundet en grilltang, som ved hjælp af mikroprocessorer kan måle, hvor gennemstegt et stykke kød er. Dommerkomiteen var begejstret for opfindelsen, som de kalder en vaskeægte gadget, som om få år må være fast inventar på mange gaveborde til 50-års fødselsdage. De unge opfindere kan nu se frem til en studietur til Californien. Vinderne fra Teknisk Gymnasium i Hillerød med deres intelligente grilltang, som kan bedømme hvor gennemstegt, bøffen er. 

  På en flot 2. plads kom et hold fra Rosborg Gymnasium, Vejle, med deres ”Crumble Collector”- beholderen der gør en ende på ”cornflakes-snuller”. Mens tredjepladsen gik til en gruppe piger fra Svendborg Gymnasium, som har opfundet en simpel og smart måde at teste drinks for stoffer.

  Ellehammerprisen, som er en særpris for bedste prototype, gik til Borupgaard Gymnasium for at opfinde ”Wrapsteren”, der let og elegant skærer eller smelter husholdningsfilm over, uden at det krøller. Opfindelsen vil gøre børnefamiliernes liv med madpakker til en leg. Ellehammerprisen udløser en studietur til London.

  I Science Cup skal gymnasieeleverne bruge deres naturvidenskabelige faglighed til at opfinde løsninger på dagligdagens udfordringer. Det gælder om at kombinere høj faglighed med kreativitet og fantasi. Og alle finaleprojekterne levede smukt op til de forudsætninger.

  Dommerkomiteen havde mange rosende ord til konkurrencens høje niveau. En begejstring de delte med formanden for IDA, Frida Frost.

  ”Vi har brug for unge mennesker, der har interesse for og lyst til at arbejde med innovative løsninger på teknologiske problemstillinger. De kommer til at spille den altafgørende rolle for Danmarks konkurrenceevne i fremtiden,” siger hun.

  Science Cup er arrangeret af IDA, DI, Undervisningsministeriet og Fonden for Entreprenørskab - Young Enterprise.

 • Vinderen 2009-2010 - Toastguard

  Blandt de 11 hold finalister udpegede dommerpanelet holdet Toastguard fra Egå Gymnasium som vindere. De 4 har udviklet en brødrister, som ved hjælp af avanceret elektronik selv stopper, når brødet er ristet som ønsket. Modsat traditionelle ristere, der rister brød på tid, indstilles Toastguard efter en farveskala.

  Vinderholdet bestod af Julie Kronborg, Johanne Houmark Andersen, Louise Skou Jensen og Anne-Mette Løve Hansen, som fik overrakt 1. præmien - en studietur til Californien - af rumturisten Per Wimmer.

  Bedste prototype

  Holdet fra 2.b på Erhvervsskolen Nordsjælland Helsingør blev kåret for konkurrencens bedste prototype: ABS-bremser til cykler. Det betyder, at Jonatan Nissen, Oliver Richter og Agge Winther kan nyde Ellehammerprisen i form af en studietur til London.

  Faringsalarm

  Hovedkonkurrencens 2. præmie gik til Anne Sofie Orup Larsen, Simone Holbæk Christensen og Christine Friberg Lundby fra Kold Naturvidenskabelige Gymnasium. Holdet har udviklet en faringsalarm, der sender en sms til svineavleren, når risikoen for dødfødte svin bliver stor.

  Sikkerhedssprøjten

  Holdet fra 2. z på Rosborg Gymnasium fik 3. præmien for sikkerhedssprøjte. Nickolai Gaardsvig-Kjær, Emil Ellerup Eskildsen, Sebastian Glæsel Enevoldsen, Glenn Bruun W. Aatoft og Tarek Ziad Hussein har udviklet et godt bud på at løse et verdensomspændende problem med utilsigtet brug af kanyler.

   

  Science Cup er i arrangeret i et samarbejde mellem IDA, DI, Undervisningministeriet, Selvstændighedsfonden og Ellehammerfonden.

 • Vinderen 2008-2009 - Skydeskrive til toilet

  Blandt 13 hold unge opfindere fra 2g, stx og htx vandt hold fra Herning CEU årets Science Cup. Ved finalen i IDA-huset gik Ellehammerprisen til holdet fra Kold College for supplerende bremselys, der lyser med flere og flere lamper jo hårdere, man trykker på bremsen
     
  13 hold af unge opfindere fra 2g, stx og htx præsenterede i Ingeniørhuset deres opfindelser ved finalen i Science Cup.
  Vinderne blev Kristian Horsager, Rune Grønkjær, Peter Weyergang og Kim Kristiansen fra CEU Herning HTX. Holdet har udviklet en kraftmåler, som drenge/mænd skal bruge som skydeskive midt i toilettet, så de ikke rammer ved siden af. Ideen er samtidig udviklet til at indgå i kampagner for rene toiletter. Holdet fra Herning belønnes med en studietur til Californien.

  Ellehammerprisen

  Ellehammerprisen for den bedste prototype gik til Louise Lokesgaard, Martina Simonsen, Camilla Thinggård og Linda Flinck fra Kold College HTX for supplerende bremselys. Holdets prototype demonstrerede, at jo hårdere, der bliver trykket på bremsen, jo flere røde lamper lyser op. Bliver systemet almindeligt kan de bagvedkørende nemmere bedømme forankørendes opbremsning. Ellehammerprisen er en studietur til London.

  Anden og tredje pladsen

  Hovedkonkurrencens 2. præmie gik til holdet Adam Strange, Nicklas Rafn, Søren Duch-Svenson, Christina Hougaard og Lærke Roslov fra Egå Gymnasium. Holdet har udviklet Pocket Detection System, der gør det muligt for mobiltelefoner selv at mærke, om de ligger i en lomme eller på et bord og tilpasse ringelyden efter det.

  Hovedkonkurrencens 3. præmie gik til holdet Nadia Christensen, Jakob Jensen, David Bangsrud og Liane Hansen fra Erhvervsskolen Nordsjælland HTX. Under mottoet "ud med plast - ind med bast" har holdet udviklet et mijøvenligt materiale, som kan anvendes til bæreposer til samme pris som velkendte plast-bæreposer.

  De seneste måneder har 500 gymnasieelever fra hele landet tænkt, tegnet, testet og justeret på deres opfindelser.
  De har deltaget i videnskabsdysten Science Cup med regionale finaler over hele landet, hvor opfindelserne er blevet vurderet af lærere, ingeniører og forskere for at finde frem til de 13 hold, der komi finalen.

  Konkurrencen blev afgjort af dommerne, Claus Hviid Christensen, udviklingsdirektør hos Haldor Topsøe A/S, Karen Ib, linieingeniør hos C. P. Kelco ApS, Torben Lenau, lektor på Institut for Planlægning, innovation og ledelse, DTU, og talentchef Hanne Hautop, ScienceTalenter.

  Fra bakteriehæmmende plaster til Boatbag

  Blandt de øvrige opfindelser kan nævnes kølekoppen, tensid-stoppende vaskemaskine, optøningsindikator, boatbag, dioflex, the walk n stand crutch, sense traffic, wee detector og bakteriehæmmende plaster.

 • Vinderen 2007-2008 - Selvrensende gulvspand

  En avanceret gulvspand, hvor vandet kan holdes rent. Ideen og udviklingen af en sådan spand vandt årets Science Cup, som IDA er med til at arrangere.
     
  Et fritidsjob som rengøringsassistent gav ideen til årets vinder af Science Cup. Det er både belastende og tidskrævende, når vandet i en professionel gulvspand skal skiftes. Derfor gik Mia Ansbjerg, Nikolaj F. Stark, Christian T. Holme og Isabel Becker fra 2.g på Borupgaard Gymnasium i Ballerup i gang. De fandt ud af, hvordan vandet kan renses med et stempelfilter – næsten som i en kaffekande.

  Det er andet år i træk, at elever fra Borupgaard Gymnasium vinder Science Cup, der arrangeres i samarbejde mellem IDA, DI og Undervisningsministeriet.

  Årets anden præmie ved Science Cup gik til Frederikke K. Lindgren, Lars Christian Bossen, Andreas Mathisen, Nelly Lykke Møller og Nanna Svane Rix fra Egå Gymnasium. Deres Flann-system er udviklet for at stoppe spøgelsesbilisters ture på motorvejene. En bom og 2 spoler i hver sin ende af frakørslen kan stoppe de farlige bilister. Og det på en økonomisk forsvarlig måde.

  Fra Falkonergårdens Gymnasium præsenterede Morten Christiansen, Bjørn Lemholt og Ditte Primdahl et projekt, hvor det skadelige CO (carbonmonoxid) fjernes fra cigaretrøg ved hjælp af jern(II)oxid – evt. indsat i filteret.

 • Vinderen 2006-2007 - Science koppen

  Vinderne af Science Cup 2007 blev 6 unge drenge fra Borupgaard Gymnasium. De har opfundet en kop der nedkøler skoldhed kaffe til en behagelig og drikkevenlig temperatur - og derefter holder på varmen!

  Der var svedige håndflader og masser af nye opfindelser, da Bertel Haarders favoritter løb med sejren i årets Science Cup. Efter flere måneders intensivt arbejde med idé- og produktudvikling, blev spændingen om, hvem der skulle en tur til Californien, i dag udløst. Forud for dagens finale i Ingeniørhuset har mere end 1000 htx- og gymnasieelever kæmpet for at opfinde et nyt produkt, som kan løse et aktuelt problem.

  De syv regionale vindere, som gik videre til finalen, havde hver 10 minutter til at overbevise dommerne om, at netop de havde fortjent 1.pladsen i den store innovationskonkurrence. Efter et par korte taler fra IDA-formand Lars Bytoft og forskningschef i Dansk Industri Charlotte Rønhof, kom undervisningsminister Bertel Haarder forbi for at hilse på de innovative unge deltagere:

  ”Det er utroligt vigtigt for vores samfund, at vi får forstærket interessen for naturvidenskaben, og her spiller Science Cup en vigtig rolle, fordi eleverne kan kombinere deres kreativitet med deres faglighed. Det er vigtigt at finde nogle gode eksempler frem, så de kan sprede sig,” sagde Bertel Haarder.

  ”Og så er det altid sjovt at følge med i, hvad I laver. Min personlige favorit er Sciencekoppen, jeg hader skoldhed kaffe,” afslørede den begejstrede undervisningsminister

  Herefter var det tid for opfinderspirene til at præsentere deres projekter. Og der blev budt på både power-pointshows og prototyper, da grupperne skulle fortælle om deres produkter. Fremlæggelserne bød bl.a. på :
  - En Futureboks, der kan holde insulin kold og dermed giver ny rejsefrihed til diabetikere.
  - En Bake-controller, som giver besked, når brødet er bagt færdigt.
  - En lille kasse, som kan nedkøle drikkevarer på rekordtid.
  - Og en mobiloplader, der slukker, når telefonen er ladet op.

  Ingen af disse opfindelser var dog blandt vinderne, da dommerpanelet afslørede de tre vindere af Science Cup 2007. Tredjepladsen gik til Frederiksborg Gymnasium, for deres Tyndfilmsteknologi, som kan frasortere distraherende lys gennem bilruden. Andenpladsen gik til Alssund Gymnasium for deres indikatorpapir, som kan afslører gammelt kød ved hjælp af rødkålssaft og dermed afværge fremtidige kød-skandaler.

  Men vinderne af det store gule gavekort med rejsen til Californien, blev de fem drenge fra Borupgaard Gymnasium, som har opfundet Science-Koppen, der er en videreudvikling af den eksisterende termokop.
  ”Vi regner med at den snart er på hylderne i Imerco,” lød det kækt fra scenen, inden klapsalverne tog over.

  Koppen starter med at trække varmen ud af væsken inden den stabiliserer temperaturen. På den måde undgår man at brænde sig på kaffen, når man nipper af sin Science-Kop, f.eks. under en sejltur.

  ”Det simple er det geniale. Og Jeres løsning tager både højde for miljø og økonomi. Og I har fået lavet nogle rigtig flotte prototyper,” roste Lars Bytoft.

  De fem opfindere havde svært ved at skjule deres glæde, da de jublende bevægede sig ud mod en ventende bus, som kørte alle deltagerne til bowlingfest i Valby.

 • Vinderen 2005-2006 - Køleskab uden ilt

  Et køleskab uden ilt udløste i går flybilletter til Californien til fire elever fra 2. g på Sct. Knuds Gymnasium i Odense.

  Med deres opfindelse, der kan få pålægget og andre madvarer til at holde længere efter åbning, vandt de årets Science Cup, hvor gymnasieelever fra hele landet dyster med forskellige opfindelse på det teknisk- og naturvidenskabelige område.

  På de efterfølgende pladser kom EUC Vest Esbjerg, der havde opfundet en elektronisk dims, som kan spare strøm på alle apparater med røde stand-by-lamper, mens 3. pladsen gik til Rungsted Gymnasium for deres version af en dykkervest med bedre iltblanding.

  Begge hold fik overrakt diplom og mp3-afspillere af undervisningsminister Bertel Haarder, da Science Cup finalen i går blev afholdt i Dansk Industri.

  Forskningschef Charlotte Rønhof fra Dansk Industri roser de mange gymnasieelever for deres store engagement og faglige kunnen, der har skabt mange interessante opfindelser.

  »Jeg håber meget, at alle deltagerne her får lyst til at skabe innovation, både i deres videre studie og arbejde. Det er vigtigt, at eleverne kan se, at de kan bruge deres opfindelser til noget, så de ikke står af som mange andre gør. For det er jo genialt med et køleskab uden ilt,« siger hun.

 • Vinderen 2004-2005 - Trafiksensor til blinde

  Projekt, der bringer blinde og svagtseende sikkert igennem trafikken, sender tre unge mænd fra Frederiksberg på studietur til Californien.

  I hård konkurrence med fem andre hold fra hele landet vandt Christian Dalbjerg, Vedran Sekara og Peter Jagd Sørensen fra Frederiksberg Tekniske Gymnasium tirsdag 12. april 2005 Science Cup 2005 og en rejse til USA.

  Projektet ’Blind i trafikken’ har flere fordele for blinde i forhold til de eksisterende lydsignaler ved fodgængerovergange. Udstyret bæres af den blinde selv og virker derfor også på steder, hvor der ikke er faste lydsignaler ved fodgængerovergangene. Udstyret består af en sensor, der opfatter, hvornår der er rødt, og en modtager, der advarer den blinde ved hjælp af lyde.

  Dommerne lagde vægt på, at projektgruppen var i stand til på højt niveau at kombinere elementerne kreativitet, innovation, naturvidenskab, teknik og ihærdighed: ”Derved har de lagt de kimen til et produkt, der kan ændre hverdagen markant for en stor gruppe mennesker,” lød vurderingen.

  Dommerkomiteen, der bestod af research chemist Karen Ib fra Chr. Hansen A/S, rektor Carl P. Knudsen fra Helsingør Gymnasium og professor Claus H. Christensen fra DTU, præmierede desuden to andre projekter.

  Linda Rohr Pedersen, Sidsel Østerby Andreasen, Anita Godiksen og Lisbeth Tavs Thomsen fra Thisted Gymnasium og HF-kursus løb med andenpræmien. Projektet ’Ethen – frugters modningshormon’ udsætter tidspunktet for, hvornår frugter begynder at rådne ved hjælp af stoffet palladiumchlorid.

  Tredjepræmien gik til Mette Andersen, Bastian Fietje, Anne Lundhøj Jensen og Malene Kajberg fra Odense Tekniske Gymnasium. Projektet ’Holdbarhedsindikatoren – det kemiske ur’ advarer om, hvornår pålægget i køleskabet er ved at blive dårligt.

  Ud over æren fik modtagerne af anden- og tredjepræmien en elektronisk kalender for deres løsninger på to af hverdagens problemer.

  Roser med på vejen
  Inden dommerkomiteen trak sig tilbage for at votere, fik de i alt 21 deltagende unge et par rosende ord med på vejen af undervisningsminister Bertel Haarder og IDAs formand, Lars Bytoft.

  ”Vores uddannelsessystem skal tage hånd om de svage elever, så de får en uddannelse. Men de skal også have et job, og der skal vi sørge for at stimulere de dygtigste elever, så de bliver til de innovatører og iværksættere, der skaber jobbene,” sagde ministeren med direkte adresse til de forsamlede unge.

  Han ville i øvrigt gerne have en selvrørende gryde, som var et af de tre ikke-præmierede projekter:”Det er utrolig praktisk, når telefonen ringer,” fastslog ministeren.

  Lars Bytoft benyttede lejligheden til at tale varmt for en styrkelse af de naturvidenskabelige fag i det danske uddannelsessystem:

  ”Det er vigtigt at få øget det generelle kendskab til naturvidenskaben. Jeg synes, at debatten om genteknologi er et skræmmeeksempel på, hvordan befolkningen og eksperterne har talt forbi hinanden.”

  IDA-formanden tilføjede med et smil på læben, at: ”jeg håber, der kommer en masse gode ingeniører ud af denne konkurrence. Under alle omstændigheder tror jeg på, at I er blandt vinderne i morgendagens samfund.” En bemærkning der vakte hørbar begejstring blandt de forsamlede unge og deres lærere.