25.03.2019
2 min læsetid

Åbenhed om løn har trange kår

Selv om lønåbenhed er et af de bedste værktøjer til at komme problemer med ligeløn og diskrimination til livs, er det alligevel kun hver fjerde IDA-medlem, der taler løn med sine kolleger.

Tina Splidsboel

af Tina Splidsboel

Personer snakker sammen

Taler du med dine kollegaer om, hvor meget I får i løn? Eller er det tabu? (Arkivfoto)

Løn er tabu på mange arbejdspladser. Blandt IDAs medlemmer er det kun knap hver fjerde der taler med sine kolleger om, hvad der står på deres lønseddel. Det viser en ny analyse, der er lavet på baggrund af IDAs lønstatistik fra 2018.

Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i IDA, mener, at det er bekymrende, at så mange holder lønsedlerne tæt til kroppen.

»Åbenhed om løn er et af de bedste værktøjer til at komme problemer med diskrimination og ligeløn til livs. På alt for mange arbejdspladser er der en kultur, hvor enhver snak om løn er omgærdet af hemmelighedskræmmeri. Og vi ved også, at der mange steder er en opfattelse af, at dine lønforhold er fortrolige, og nogle virksomheder bevidst bryder loven om ligeløn og skriver selvopfundne ulovlige fortrolighedsklausuler omkring den enkeltes lønforhold ind i ansættelseskontrakter. Men det er og bliver en myte, at du ikke må tale om dine lønforhold med dine kolleger,« siger Juliane Marie Neiiendam.

På mange arbejdspladser er hele snakken om løn ofte belagt med tabu. Det kan være ledelsen, som udstikker en kurs og dermed skaber en kultur, hvor al snak om løn er ildeset. I Danmark er det ulovligt at lønne mænd og kvinder forskelligt på grund af køn.

»Hvis vi begynder at tale mere åbent om løn på vores arbejdspladser og i offentligheden generelt, kan vi dæmme op for løntabuet. For hvis du ikke ved, hvad din kollega tjener, ved du heller ikke, om der er ligeløn på din arbejdsplads. Så har vi ikke en kinamands chance for at sikre solidaritet og ligeløn,« siger Juliane Marie Neiiendam.

Taler du med dine kolleger om, hvad I får i løn?


Kilde IDA.

Gælder følgende udsagn om din arbejdsplads eller din holdning til at tale om løn?


Kilde IDA.

Læs mere

Overblik

Se IDAs mange løn-værktøjer

IDA hjælper dig med at få den rigtige løn for dit arbejde. Her får du både overblik over værktøjer og gode råd til lønforhandlingen.

Alt om løn

Opdaterede tal

Lønstatistik 2020 - tjek din løn

Med IDAs Lønstatistik kan du se, hvad IDA-medlemmer med forskellige profiler tjener i gennemsnit. Brug værktøjet til din næste lønforhandling.

Tjek lønstatistik