22.10.2015
4 min læsetid

Dagpengeaftale kan ende som stort selvmål

Aftalen om fremtidens dagpengesystem, hvor en stor del af finansieringen hentes ved at forringe ordningen for især de nyuddannede, kan meget vel svække hele a-kassesystemet

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Det mener formanden for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA, Morten Thiessen, der frygter at nedsættelsen af dimittendsatsen kan få de fatale følger, at færre unge melder sig ind, og ordningen dermed undermineres.

”Ved at forringe de nyuddannedes incitament til at melde sig i en a-kasse, risikerer man at de vender hele dagpengesystemet ryggen. Langtidseffekten af at skære så drastisk i dimittendsatsen er, at systemet på sigt vil få langt færre nettobidragsydere. Det vil give staten en ekstraregning af dimensioner på sigt,” siger Morten Thiessen

Takket være et langt sejt træk er det ellers de seneste 8 år lykkedes, at få de nyuddannede til at melde sig ind i en a-kasse, viser en ny undersøgelse fra AE-rådet. Stigningen er gået fra 67 procent i 2008 til knap 85 procent i 2014, og hele den positive udvikling vælger politikere på Christiansborg nu at sætte over styr.

”Det virker endda som om, at de gør det med åbne øjne, hvilket jo kan virke en kende mærkværdigt. At de nyuddannede skal betale regningen betyder jo med stor sandsynlighed, at politikerne i meget nær fremtid skal i gang med nye justeringer af dagpengeområdet. Langtidsholdbart er det her ikke,” siger Morten Thiessen.

Aftalen mellem Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet sænker dimittendsatsen til et lavere niveau, end de 78 % af den maksimale dagpengesats, som dagpengekommissionen anbefalet.

Parterne er enige om 71,5 % til ikke-forsørgere og 82 % til forsørgere. Dimittendsatsen i det nuværende system svarer til 82 % af den maksimale sats.

IDA har fået udarbejdet analysen "A-kassemedlemskab blandt nyuddannede" leveret af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Læs A-kassemedlemskab blandt nyuddannet