23.04.2019
2 min læsetid

Danskerne accepterer vilkår i blinde

Kun hver tiende læser altid betingelserne, når de tilmelder sig tjenester eller downloader apps.

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Kun cirka hver 20. sætter sig grundigt ind i, hvad der står i betingelserne.

Det er ofte med bind for øjnene, at danskerne klikker ”accepter”, når de henter den seneste app eller benytter sig af en ny tjeneste på nettet. Det viser en ny undersøgelse blandt godt 2.000 danskere som Userneeds har lavet for Ingeniørforeningen, IDA og Forbrugerrådet Tænk.

Kun 11 procent af de medvirkende svarer, at de altid læser betingelserne, og 21 procent angiver, at de ofte læser betingelserne. Dykker man ned i besvarelserne, er det de færreste, der svarer, at de læser det hele grundigt. I alt viser undersøgelsen, at kun cirka hver 20. sætter sig grundigt ind i, hvad der står.

Formand for Ingeniørforeningen, IDA forstår godt, hvorfor det kun er de færreste, der når igennem alle vilkårene.

”Vi møder de her vilkår og betingelser overalt i den digitale verden, og de er ofte lange og knudrede. Derfor er det helt forståeligt, at kun meget få læser alt det med småt, når de eksempelvis downloader en app. De nye strammere databeskyttelsesregler har øget opmærksomheden om, hvordan vores data bliver håndteret af virksomheder, men vi savner stadig korte og klare vilkår, siger han.

Thomas Damkjær Petersen mener, at man som forbruger og borger skal bruge sin sunde fornuft, når man færdes i det digitale rum.

”Selvom GDPR har strammet reglerne for, hvad virksomheder må gøre med vores oplysninger, så bliver der jo stadig samlet store mængder data om os. Uanset, hvad virksomhederne bruger dem til, så kan vi have en interesse i at søge oplysninger i fred. At være anonym på nettet er også en måde at slippe for personificerede reklamer, som 74 % finder dødirriterende,” siger han.

Læser du betingelserne, når du tilmelder dig tjenester eller downloader apps?


Kilde: Userneeds har for Ingeniørforeningen, IDA og Forbrugerrådet Tænk (2.019 svar)

Hvordan vil du beskrive din læsning af betingelserne?


Kilde: Userneeds har for Ingeniørforeningen, IDA og Forbrugerrådet Tænk (2.019 svar)