30.05.2017
3 min læsetid

De studerende skal ikke betale gildet

Regeringens plan for dansk økonomi frem til 2025 er hasardspil på uddannelsesområdet

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Hvis forringelser i SU'en ender med at blive en del af en 2025-plan, vil det kunne få store konsekvenser for uddannelsesniveauet herhjemme. Det mener formanden for IDA Thomas Damkjær Petersen, der kalder det en kortsigtet tilgang til, hvad Danmark skal leve af i 2050.

”SU er succeshistorie. Den medvirker til at sikre, at uddannelsesvalg ikke afhænger af forældrenes pengepung, men af de unges evner og lyst. Derfor er er denne kviklåns-tilgang til at øge det økonomiske råderum ikke en god idé.” siger han.

Nu vil regeringen arbejde for en tidligere indtræden på arbejdsmarkedet, ved at tilskynde unge til blandt andet at træde tidligere ind på arbejdsmarkedet og bruge færre år i uddannelsessystemet. Ambitionen er at øge beskæftigelsen med 10.000 fuldtidspersoner i 2025.

Her skal politikerne være opmærksom på, at SU-stramninger og øget fokus på fremdrift kan have den stik modsatte effekt, og at erhvervslivet allerede i dag mangler arbejdskraft på de tekniske og naturvidenskabelige områder, advarer Thomas Damkjær Petersen.

”Hvis ændringer i uddannelsesstøtten ender med, at færre unge eksempelvis vælger at læse til civilingeniør, kan erhvervslivet stå tilbage med store problemer. En prognose fra den teknologiske alliance Engineer the future viser nemlig, at der netop i 2025 kommer til at mangle 4.200 naturvidenskabelige kandidater og 9.300 ingeniører, så derfor nytter det ikke noget,” siger han.