Deling af mobilitetsdata skal have en udløbsdato

Når Statens Serum Institut (SSI) nu får adgang til danskernes telelokationsdata for at kortlægge vores færden under coronakrisen, skal der være en udløbsdato for overvågningen. Sådan lyder anbefalingen fra 111 it-eksperter i en ny undersøgelse.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Teleselskaberne, der allerede er i gang med at aflevere data til Statens Serum Institut, har været i tæt dialog med myndighederne om det juridiske grundlag for behandling og udlevering af data.

Fredag den 3. april 2020 fik teleselskaberne grønt lys fra Erhvervsstyrelsen, Justitsministeriet og Datatilsynet til behandling og levering af data til SSI, og alt materialet skal være i aggregeret og i anonymiseret form, så der er tale om en samlet mængde data, hvor enkeltpersoner ikke kan genkendes.

Den tilgang bakker et stort flertal på 63 pct. af deltagerne i undersøgelsen op om. Men endnu flere – 93 pct. – vil også meget gerne have en klar slutdato for overvågningen og myndighedernes adgang til disse data. Samtidig har de ikke den helt store tillid til, at data bliver slettet.

De udmeldinger kan Jørn Guldberg, IDAs ekspert i it-sikkerhed, godt følge.

”Det er i alles interesse, at vi får inddæmmet smittespredning i forbindelse med COVID-19-udbruddet, og det kan give god mening, at sundhedsmyndighederne får mulighed for at se udviklingen i vores bevægelsesmønstre i forbindelse med de restriktioner, vi alle har levet under den seneste måned, og i takt med at samfundet lukkes op skridt for skridt. Men det skal også være det eneste formål med overvågningen,” siger han.

”Vi har stor forståelse for, at det kræver særlige tiltag at håndtere en pandemi, som den vi oplever nu. Derfor er det også vigtigt, at de samme tiltag har en fast udløbsdato, ligesom vi så det med de første nødlove. De må ikke bare blive en del af en ny hverdag, når pandemien er overstået. Deling af lokationsdata skal kun ske i overensstemmelse med retningslinjerne for GDPR og på et klart juridisk grundlag. Derfor er det nødvendigt, at myndighederne er åbne og transparente og meget specifikke omkring, hvad der sker med de indsamlede data,” understreger Jørn Guldberg.