Den næste generation af ingeniører frygter mødet med jobmarkedet

Næsten halvdelen af de studerende, der er på vej ud på arbejdsmarkedet, er bekymrede for deres jobmuligheder på grund af coronakrisen. Det viser en ny rundspørge fra Ingeniørforeningen, IDA.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Kvinde læser i bøger

45 pct. af de studerende, der er i gang med det sidste år af deres uddannelse, vurderer, at coronakrisen har gjort deres jobmuligheder ”dårligere” eller ”meget dårligere”, når de er færdige med studiet.

Hver sommer kommer en ny generation af vidensarbejdere med indsigt i naturvidenskab, teknologi og it ud på arbejdsmarkedet. Coronakrisen har med ét slag gjort deres bekymringer for at lande et job umiddelbart efter dimission tårnhøje. Det viser en ny rundspørge blandt 534 studerende, der er på det sidste år af deres studie.

I undersøgelsen svarer næsten hver anden – 45 pct. – at de vurderer, at coronakrisen har gjort deres jobmuligheder ”dårligere” eller ”meget dårligere”, når de er færdige med studiet. Hver tredje forventer, at deres jobmuligheder vil være uforandrede, mens blot tre pct. forventer, at deres mulighed for at slå døren ind til arbejdsmarkedet, når de er færdige med deres studie, vil være forbedret.

Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA, forstår bekymringen, for det er dystre tider på arbejdsmarkedet.

”Før coronakrisen ramte os, så jobudsigterne lovende ud for mange nyuddannede. I mange år har tommelfingerreglen været, at ni ud af ti dimittender i IDAs fold var i job inden for et år efter endt uddannelse, og det har ikke været et særsyn, at mange allerede blev headhuntet, før de fik deres eksamen. Coronakrisen har ramt flere brancher hårdt, også for vores medlemsgrupper, og krisen kan meget vel forskubbe disse velkendte mekanismer på ingeniørarbejdsmarkedet. Så jeg forstår fuldt ud de studerendes bekymringer. Antallet af joboplag er faldet kraftigt, og som vi har set i andre kriser, er det de nyuddannede, der har vanskeligst ved at få foden indenfor på arbejdsmarkedet,” siger han.

AR-formanden ser gerne, at kravene for at søge midler i Innobooster-ordningen løsnes. Her kan SMV’ere bl.a. søge lønmidler til udviklingsprojekter, der kan øge deres konkurrenceevne. I forbindelse med Coronakrisen er Innobooster-ordningen blevet tilført ekstra 350 mio. kr.

”Jeg vil opfordre til, at Innovationsfonden bruger en del af de nye midler fra Innobooster-ordningen til at opgradere Landdistriktsvækstpilot-ordningen. Den giver fx nyuddannede ingeniører mulighed for at tage en løncheck med i hånden til en kommende arbejdsgiver, så det bliver væsentligt billigere at ansætte dem det første år eller to. Når vi nu ser ind i en dyb økonomisk krise, bør der også ses bort fra geografikravet, så alle dimittender i hele landet kan bruge tilbuddet,” siger Morten Thiessen.

”Derudover bør virksomhederne også få mulighed for ansætte en dimittend med samme type uddannelse som en medarbejder, der allerede er ansat i virksomheden. Det er ikke muligt, som reglerne er i dag. Det vil være et positivt tiltag, som kan åbne døren til arbejdsmarkedet for flere nyuddannede vidensarbejdere. Erfaringerne viser, at de højtuddannede kan være med til at skabe vækst og job for alle faggrupper i de små og mellemstore virksomheder,” siger han. 

Læs mere

Digital inspiration

Dyk ned i IDAs webinar-univers

Se et af vores mange webinarer om alt fra hvordan du organiserer dit nye hjemmearbejdsliv til teknologien bag kunstig intelligens.

Se webinar

Kontakt

IDA rådgiver dig - kontakt os digitalt

IDAs rådgivning og øvrige tilbud til dig som medlem er åbent helt som vanligt. Vi har samlet de mest stillede spørgsmål om corona i en FAQ. Men du kan kontakte IDA med alle dine konkrete spørgsmål.

Kontakt IDA