05.02.2019
2 min læsetid

Dimittendledigheden er halveret på fem måneder

Flere arbejdsgivere har indset, at det især er blandt nyuddannede, de skal finde deres næste vidensarbejder. De seneste fem måneder er ledigheden blandt nyuddannede IDA-medlemmer faldet markant, viser nye tal fra Akademikernes A-kasse.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Juliane Marie Neiiendam

Formand for Ansattes Råd i IDA, Juliane Marie Neiiendam, mener, at manglen på højtuddannede med viden om teknologi, naturvidenskab og it også kommer de nyuddannede til gode

Det er mindre end et halvt år siden, at endnu en årgang af højtuddannede med indsigt i naturvidenskab, teknologi og it blev færdige med eksamenerne og trådte ind på arbejdsmarkedet. Og på trods af at der uddannes flere indenfor STEM-fagene end nogensinde tidligere, har ledigheden for de såkaldte sommerdimittender taget et ordentligt dyk fra august til december.

I rå tal er ledigheden mere end halveret. Alene for ingeniørernes vedkommende er ledigheden faldet fra 41 pct. i august, da det meste af en årgang blev færdiguddannet, til 18,8 pct. i december. I mandtal svarer det til, at man er gået fra mere end 420 fuldtidsledige personer til færre end 200 ledige i denne gruppe på landsplan.

Jeg ser det som et tegn på, at flere arbejdsgivere er vågnet op og har indset, at det i høj grad er blandt de nyuddannede, der er et potentiale for at finde nye medarbejdere.

Juliane Marie Neiiendam,
Formand, Ansattes Råd i IDA

Udviklingen glæder Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.

”Det er godt nyt, at ledigheden for de nyuddannede falder så kraftigt og i så hurtigt et tempo. Jeg ser det som et tegn på, at flere arbejdsgivere er vågnet op og har indset, at det i høj grad er blandt de nyuddannede, der er et potentiale for at finde nye medarbejdere,” siger hun.

”Det er fortsat blandt dimittenderne, at vi har flest ledige. Men det fald i ledigheden, vi har set fra august til december, viser, at manglen på højtuddannede med viden om teknologi, naturvidenskab og it også kommer de nyuddannede til gode. Jeg kan kun opfordre flere arbejdsgivere til at få øjnene op for denne ressource. Dimittenderne har den nyeste viden, og de er kreative og sultne efter at vise deres værd. Naturligvis kan det kræve lidt oplæring, før man får det fulde udbytte af deres potentiale, men virksomhederne har selv et ansvar for at holde fødekæden i gang,” siger Juliane Marie Neiiendam.

Sommerdimittender, august 2018

Kilde: Akademikernes A-kasse

Sommerdimittender, december 2018

Kilde: Akademikernes A-kasse