05.11.2020
3 min læsetid

Fatima: "Hurtigtest for corona lå lige til højrebenet"

31-årige Fatima AlZahra’a Alatraktchi er ingeniør, forfatter og forsker i nanoteknologi og molekylærbiologi. Hun drømmer om at forstå bakteriernes sprog og lave den perfekte hurtigtest for corona.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Fatima AlZahra’a Alatraktchi var i 2019 på Forbes top 30-liste over mest indflydelsesrige mennesker under 30 år i kategorien Science and Healthcare. Foto: Camilla Hey

For Fatima AlZahra’a Alatraktchi er bakterier små fascinerende livsformer, som er værd at lytte til. I evigheder har de hvisket om kroppens tilstand, men måske er vi først nu ved at være i stand til at lytte ordentligt efter.

Den 31-årige ingeniør forsker i nanoteknologi og molekylærbiologi på Roskilde Universitet. Hun har på få år vundet adskillige priser, stiftet sin egen virksomhed og udviklet en fintfølende teknologi til at opdage bakterier i kroppen langt hurtigere end traditionelle metoder.

Fatima AlZahra’a Alatraktchi vil udvikle hurtige og lettilgængelige tests, lidt ligesom en graviditetstest, der ud fra forekomsten af visse bakterier kan sige noget om et sygdomsforløb. For eksempel i forbindelse med coronavirus.

“Jeg vil rigtig gerne forstå, hvordan nogle af de her infektioner udvikler sig. Giver mikroorganismerne os et hint, inden de gør noget specifikt? Kan vi bruge det til at bekæmpe antibiotikaresistens? Kan vi blive bedre til at lytte til bakterier?” spørger Fatima AlZahra’a Alatraktchi, der er blandt talerne på den digitale konference Diversity in Tech and Science 9. december.

Som en graviditetstest for infektioner

Det startede egentlig med en ganske specifik bakterie.

Fatima AlZahr’a Alatraktchi

Født 1989 i Kuwait

Læste til ingeniør i nanoteknologi og fysik på DTU og har en ph.d.-grad.

Stiftede i 2018 virksomheden PreDiagnose.

Skriver bøger i fritiden og har fået udgivet 4 bøger

Taler på den digitale konference Diversity in Tech and Science 9. december.

Bakterier opfører sig reelt som et lille samfund, og det syntes jeg var helt vildt fascinerende.

Fatima AlZahra’a Alatraktchi,
Uddannet ingeniør i nanoteknologi og adjunkt ved RUC

I løbet af sin bachelor i nanoteknologi og fysik på DTU, støder Fatima AlZahra’a Alatraktchi på begrebet quorum sensing. Det kommer af det romerske ord quorum, som er betegnelsen for en beslutningsdygtig forsamling. Bakterier har samme sproglige mekanismer, og det er en hel videnskab.

“Bakterier opfører sig reelt som et lille samfund, og det syntes jeg var helt vildt fascinerende. Jeg tænkte, hvad nu hvis man bruger noget af den nanoteknologi, jeg er ved at uddanne mig inden for til at udvikle sensorer, der kan måle på den her kommunikation, som et redskab til diagnostik,” husker hun.

Henimod slutningen af sin master præsenterede Fatima AlZahra’a Alatraktchi et projekt om udviklingen af en sensor, der kunne diagnosticere infektioner i svækkede patienter mere præcist end den nuværende metode. Det blev senere hendes PhD-projekt og en pæn succes.

Deraf kom idéen om at udbrede sensoren.

“I stedet for bare at måle på én bestemt bakterie, hvorfor så ikke måle på en række relevante bakterier, så vi kan lave on-the-spot-diagnostik. Noget der er lige så tilgængeligt som en graviditetstest. En platform, der gør, at man nemt kan blive testet og få svar med det samme.”

Coronatest lå lige til højrebenet

Måneden efter hun afsluttede sin postdoc på DTU påbegyndte Alatraktchi arbejdet med sin virksomhed PreDiagnose. Hun byggede sit eget laboratorium i Karlslunde og begyndte at udvikle den nye teknologi.

I dag har Fatima AlZahra’a Alatraktchi trukket sig tilbage fra den daglige ledelse af PreDiagnose. Teknologien er udviklet, og nu vil hun lade dygtige mennesker med forretningssans tage sig af næste skridt. Så kan hun koncentrere sig om det, hun er bedst til.

Derfor er hun tilbage i forskningsverdenen på RUC med sin egen forskningsgruppe.

“Hvor PreDiagnose fokuserer på at lave on the spot-diagnostik, så bruger jeg tiden her på RUC på at forstå infektions- og sygdomsforløb. Ved at måle på biomarkører kan vi forstå, hvordan en sygdom udvikler sig. Vi kan forudse, hvordan forløbet kommer til at være og få en idé om, hvordan vi skal behandle her og nu,” forklarer hun.

Senest har hun fået en millionbevilling fra Innovationsfonden til udvikling af en hurtigtest for corona. Et arbejde, der ligger i direkte forlængelse af hendes forskning.

“Det er det jeg i forvejen lavede på RUC. I det her tilfælde er infektionen så bare corona. Der giver det mening at bygge videre på den viden og erfaring, jeg allerede har, og bygge noget helt nyt, som er målrettet coronavirus. Så den lå sådan set lige til højrebenet,” fortæller Fatima AlZahra’a Alatraktchi.

”Dermed ikke sagt at det har været en let opgave. Vi har skam mødt masser af udfordringer under udviklingen. Hvor vi tidligere har arbejdet med velkendte infektioner, har vi her haft at gøre med basal viden som først blev opdaget undervejs mens vi forskede.”

Hun mener, at den hype, der er om coronavirus har haft den positive effekt, at der er mere opmærksomhed på det, der forskes i på laboratorierne.

“Vi har fået et beredskab, der gør, at næste gang der kommer en mere dødelig virus, er vi bedre forberedt. Den coronatest, jeg udvikler nu, skal være nem at tilpasse andre nye virus. Så er vi allerede på forkant og skal ikke igennem den samme forskning igen,” siger hun.

“På den anden side skal vi ikke glemme vores andre udfordringer, og det begynder der næsten at være lidt tendens til.”

Vil opnå store erkendelser

Fatima AlZahra’a Alatraktchis meritter placerede hende i 2019 på Forbes liste over de mest indflydelsesrige mennesker under 30 år i kategorien “Science and Healthcare”. Året inden lavede hun en TED Talk om bakteriernes hemmelige sprog, som er set af knap 2 millioner mennesker.

I dag har hun rundet 30 år. Men ambitionerne er der ikke rørt ved.

“Jeg håber, jeg får nogle store erkendelser i videnskaben, at jeg får svar på nogle af de mange spørgsmål jeg har. Det er sådan en helt personlig tilfredsstillelse når femøren falder. Så opstår der jo typisk nogle nye spørgsmål, så forhåbentlig er jeg om 10 år i gang med at finde svaret på et helt andet spørgsmål, end det jeg kigger på i dag,” siger hun og nævner et enkelt af de spørgsmål hun gerne vil have et svar på.

“Lad os sige, at vi har fundet ud af, at vi kan måle på en helt bestemt biomarkør i løbet af en infektion, som indikerer, at infektionen er ved at udvikle sig meget aggressivt. Så kan det være, at vi meget præcist kan sige, hvor meget antibiotika vi skal give patienten og hvornår.”

Du kan høre Fatima AlZahra’a Alatraktchi på den digitale konference Diversity in Tech and Science: Smashing Stereotypes 9. december i København.