02.10.2018
3 min læsetid

Elbiler skal favoriseres i det kommende klimaudspil

Lars Løkke Rasmussens udmelding om, at det fra 2030 ikke længere vil være muligt at indregistrere en ny bil, der kører på ren benzin eller diesel, er et skridt i den rigtige retning. Næste skridt er en favorisering af elbilerne.

Tina Splidsboel

af Tina Splidsboel

”Det er glædeligt, at regeringen vil forbyde salg af nye benzin- og dieselbiler i 2030. Det lover godt for regeringens kommende klimaudspil, at den sætter ambitiøse mål for, hvordan vi går et fossilfrit samfund i møde, for ingen er tjent med, at den danske bilpark bliver et trillende museum for gammeldags motorteknologi, som hverken tager hensyn til miljø eller befolkningens sundhed.”

Sådan siger Thomas Damkjær Petersen, der er formand for Ingeniørforeningen, IDA.

Regeringen er på vej med et større klimaudspil, og IDA mener, det er glædeligt, at transporten allerede adresseres nu. I dag udgør elbiler under 0,5 procent af den samlede bilpark, og skal den andel hæves, skal både bilbranchen og borgerne have klare pejlemærker.

”Derfor er et naturligt skridt som følge af det, at de også fremskynder, at vi får flere elbiler på vejene, og det kan vi gøre ved at ændre registreringsafgifterne, så de favoriserer elbilerne. Vi håber også, at det kommende klimaudspil indeholder en strategi og en handlingsplan for 100 pct. fossilfri transport, der gælder både den individuelle og den kollektive transport. Lyt til Klimarådets anbefaling om at give et tilskud på 50.000 kr. til alle, de køber en ny elbil,” lyder det fra Thomas Damkjær Petersen.

Også befolkningen bakker op om et farvel til diesel- og benzindrevne biler. Sidste år lavede Userneeds en undersøgelse for IDA, hvor 41 pct. svarede, at de er ’positive’ eller ’meget positive’ over for at tage nøglen ud af tændingslåsen på landets dieselbiler og udfase dem i 2025.

”Regeringen har derfor medvind på denne dagsorden, for det er klart positivt, at så mange danskere er parate til at sige endegyldigt farvel til dieselbilen. Der er rent faktisk andre motorteknologier, som kan erstatte dieselmotoren i personbiler. Skal den grønne omstilling lykkes, kræver det et langt skarpere politisk fokus på transportområdet, ikke mindst bilparkens teknologi og miljøaftryk,” siger han.

Hvor positiv eller negativ er du overfor, at dieselbiler udfases, og at der sættes en fast dato (fx 2025) for, hvornår der ikke længere må køre dieselbiler på vejene?

Kilde: Userneeds for IDA (2.051 svar), august 2017.

Læs mere

Hold dig opdateret

Klimanyhedsbrevet: < 1,5°C

Én gang om måneden samler vi nyt fra hele verdens klimakamp og sætter især fokus på teknologi og de mennesker, der kan hjælpe med at holde de globale temperaturstigninger under de 2 °C, som ligger i Paris-aftalen.

Tilmeld nyhedsbrev