05.07.2020
2 min læsetid

Flere søger mod de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser

Interessen blandt de unge for at læse en STEM-uddannelse stiger igen i år. Det viser opgørelsen over ansøgningerne til de videregående uddannelser for 2020 fra Uddannelses- og Forskningsministeriet

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Flere unger søger i år mod en STEM-uddannelse

I forhold til 2019 er søgningen til diplomingeniøruddannelsen steget med to procent, interessen for civilingeniøruddannelsen er steget 12 procent, og indenfor naturvidenskab er stigningen på otte procent.

Formand for Ingeniørforeningen IDA Thomas Damkjær Petersen, er naturligvis glad for den øgede interesse fra de unge.

”Det er glædeligt, at flere unge søger mod de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser. Det er udtryk for at mange har en interesse i at læse til blandt andet ingeniør, hvilket er fantastisk. Den flotte søgning er dog kun et fingerpeg, og først når vi ser, hvordan det endelige optag på STEM-uddannelserne ender, kan vi begynde at glæde os rigtigt,” siger han.

Ved det seneste optag på de videregående uddannelser, blev der optaget færre på ingeniøruddannelserne, hvilket ifølge IDAs formand ikke er godt for erhvervslivets efterspørgsel på denne gruppe.

”Kompetencer på felter som teknologi, naturvidenskab og it er efterspurgte, og hvis Danmark og danske virksomheder skal indfri ambitionerne om øget digitalisering og ikke mindst komme i mål med den grønne omstilling, skal vi sørge for at sikre kvalificeret arbejdskraft herhjemme,” siger Thomas Damkjær Petersen.

Grundet corona-pandemien er der lavet en ny bred politisk aftale, der sikrer 5.000 flere studiepladser på områder, hvor erhvervslivet savner kvalificeret arbejdskraft, og derfor er Thomas Damkjær Petersen også fortrøstningsfuld.

”Politikerne har lavet et godt og langsigtet fokus på, at Danmark har de rette kompetencer til at lave de rigtige løsninger. Det er dog vigtigt, at vi ikke går på kompromis med kvaliteten af vores uddannelser i forbindelse med et eventuelt øget optag. Hvis ikke pengene følger med, vil det gøre mere skade end gavn,” siger IDAs formand.

94.604 unge har i år søgt en videregående uddannelse