02.11.2018
4 min læsetid

Forbrugerne er åbne for flere typer pantordninger

Pantsystem er en stor succes, og de danske forbrugere er åbne for endnu flere pantordninger, viser en ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA. Derfor bør vi udvide pantsystemet til at omfatte småt elektronik og batterier

Tina Splidsboel

af Tina Splidsboel

Danskerne slæber gerne pantflasker retur til supermarkedet, og før sommerferien indførte regeringen, at der fra 1. januar 2020 en udvidelse af pantordningen, således at der fremover også vil være pant på juice- og saftevandsflasker. Hver dag bliver cirka 3,5 millioner flasker og dåser med pant afleveret tilbage, og i hele 2017 løb det op på 1,2 milliarder dåser og flasker. Det har givet en besparelse på 114.000 tons CO2 ifølge Dansk Retursystem. Og vi er åbne for at indføre pant på endnu flere husholdningsartikler. Det viser en ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA, der har spurgt danskerne, om de mener, at pant på batterier og mobiltelefoner er en god idé. Her svarer otte ud af 10, at de i meget høj grad, i høj grad og i nogen grad er enige. Kun én ud af 10 er ’slet ikke’ enige, fremgår det af undersøgelsen.

»Danskerne har virkelig taget pantordningen til sig, og de vil gerne gå det ekstra skridt for miljøet ved, at vi indfører pant på endnu flere husholdningsartikler. Derfor er det måske på tide at lytte til forbrugerne og udvide pantordningen til også at omfatte batterier og småt elektronik,« siger Thomas Damkjær Petersen, der er formand for Ingeniørforeningen, IDA.

Mindre gift i naturen

Knap halvdelen af de adspurgte i undersøgelsen svarer, at de lægger aflagte mobiltelefoner i skuffen, mens kun under en tredjedel afleverer dem til en genbrugsstation.

»Vi skal hindre, at elektronik ligger hjemme i skufferne og måske i sidste ende bare bliver smidt i skraldespanden. Det gør vi blandt andet ved at indføre en pantordning på småt elektronik, for på den måde vil det være muligt fremadrettet at sikre en bedre indsamling og behandling og i sidste ende skåne naturen for ender som forurenende tungmetaller, der ikke ender som gift i vores drikkevand,« siger Thomas Damkjær Petersen, der opfordrer politikerne til at se på endnu en udvidelse af en allerede velfungerende pantordning.

Hvis man udvider pantordningen til også at omfatte småt elektronik og batterier, vil det øge muligheden for genanvendelse af værdifulde råstoffer, ligesom mængden af miljøfarlige stoffer i husholdningsaffaldet reduceres.

FAKTA

Hvis vi ikke skal brænde gamle mobiltelefoner og andet elektronisk affald i forbrændingsanlæggene, skal det samles ind til genanvendelse. I hvilken grad mener du, at pantordninger for mobiltelefoner og andet elektronik er en god ide?

Over halvdelen af de batterier, der sælges i Danmark, bliver aldrig sendt retur til genanvendelse. I hvilken grad mener du, at pantordninger for batterier er en god ide?

Hvad gør du med dine mobiltelefoner, som du ikke bruger mere?

Kilde: Userneeds for Ingeniørforeningen, 2009 svar