30.06.2017
5 min læsetid

Forskningsmidler skal sikre investeringer i grøn teknologi

Politikerne skal sikre Danmarks førerposition inden for energiteknologi ved at skabe et stabilt miljø for investorerne. Ellers risikerer vi at smadre de grønne guldæg, vi allerede har lagt.

Tina Splidsboel

af Tina Splidsboel

Den globale omstilling mod mere vedvarende energi er i fuld sving og vil i de kommende år medføre store investeringer i energiproduktion og energieffektivitet. Danmark har en stærkere energieksportudvikling end de lande, vi sammenligner os med, især drevet af udviklingen i energiteknologi baseret på vedvarende energikilder. Det viser en ny rapport, ’Danmark som energiteknologisk pionerland’, som IDA har lavet i samarbejde med DI Energi og Dansk Energi.

I rapporten har Monitor Deloitte identificeret de områder, hvor Danmark er et energiteknologisk pionerland. Og rapporten konkluderer, at den risikovillige kapital går udenom energisektoren. Sammenholdt med nedgangen i de offentlige investeringer i forskning på energiområdet i de senere år risikerer det samlede økosystem, der er kendetegnet ved en lang og kapitaltung udviklingsproces, at blive forringet i en sådan grad, at Danmark får vanskeligt ved at fastholde og udvikle sin førerposition indenfor cleantech.

”Energiforsyning er ikke noget vi kan undvære – det er lige så essentielt som vand og luft, og det tager op til 10-15 år at udvikle energiteknologier. Men når vi først har investeret i dem, så kan nogle energiteknologier holde i 20 og 30 år. Derfor bliver jeg bekymret, når rapporten dokumenterer, at vi spiller hasard med vores førerposition ved at skære voldsomt ned på forskningen i disse vitale teknologier,” siger Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA.

Thomas Damkjær Petersen mener, at en af vejene frem er, at der fra politisk hold skal blæse nogle stabile vinde, der signalerer, at energiteknologi er en sikker investering på lang sigt. Usikkerheden omkring energiforliget om udbuddet af de kystnære vindmøller i efteråret er en af de faktorer, der har skabt et utrygt investeringsmiljø, mener formanden.

”Den politiske stabilitet på energiområdet, som vi ellers har været vant til, er blevet mere usikker de seneste år. Signalerne har ikke været entydige fra regeringen. Det er voldsomt bekymrende, at vi investerer færre og færre forskningsmidler i grøn teknologi. For det er jo her, vi skal finde svarene på fremtidens energiforsyning, og det er hele grundlaget for de guldæg, der skal lægges i fremtiden. Og selv om vi hele tiden hører, at der er flere penge på vej, så har vi stadig til gode at se, at midlerne også kommer på finansloven,” siger Thomas Damkjær Petersen.

Globale investeringer i vedvarende energi 2004-2015

Kilde: ’Danmark som energiteknologisk pionerland’, 30. juni 2017