02.07.2019
4 min læsetid

Gratis netforbindelser på ferien kan koste dyrt

Kun hver fjerde dansker er fornuftige nok til konsekvent at fravælge åbne hotspots, når de er på ferie

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Kursør på security

Langt fra alle danskere fravælger "Free WiFi", når de er på ferie

Smartphones, tablets og computere er efterhånden blevet faste dele af bagagen, når danskerne tager på ferie. De bruges flittigt til at gå på nettet for at finde restauranter, spille eller se film, og oftest over nettet.

Det er der umiddelbart ikke noget i vejen med, men selv i den mest afslappede ferietilstand bør både børn og voksne være meget opmærksomme på, at ”Free WiFi” ikke altid er, hvad det giver sig ud for at være. Det kan nemlig være en hacker-fælde advarer Ingeniørforeningens ekspert i it-sikkerhed Jørn Guldberg.

”Hackere kan uden de store problemer lave et netværk, der ser troværdigt ud. Enten ligner det hotellets eller caféens, men vil man benytte det, skal man oftest lige afgive en række oplysninger eller oprette sig som bruger. På den måde får de kriminelle fat i dine oplysninger. Metoden hedder ”man in the middle spoofing”, og de kriminelle stjæler vital data som brugernavne og adgangskoder, mens man er på nettet. Det der skulle være en gratis oplevelse, ender på den måde som et dyrt bekendtskab,” siger han.

Han understreger desuden, at man ikke skal logge automatisk på de WiFi som man plejer at bruge. Den nyeste hacking er nemlig at udgive sig for at være et kendt WiFi, som man allerede har godkendt, og når man så logger automatisk på, har hackerne adgang til både mobil eller iPad.

I en ny undersøgelse blandt 2.000 danskere som Useerneeds har lavet for Ingeniørforeningen, IDA er det kun hver fjerde, der altid fravælger offentlige hotspots, hvilket alle ellers som udgangspunkt burde gøre, mener Jørn Guldberg.

”Start altid med at slå WiFi fra på alt, hvad man har taget med. Er man på ferie i Europa, bør man benytte dig af den data, man allerede har købt via sit abonnement, da der ikke længere kommer roamingtakster på., siger han

Jørn Guldberg anbefaler, at man helt på linje med at pakke T-shirts og badebukser sørger for at have opdateret al elektronik inden afrejsen.

”Skulle uheldet være ude, er det rart at have taget back-up af alt, inden man tager afsted. Sørg desuden for at have opdateret dine programmer, inden ferien starter og tjek samtidig, at du har sikkerhedsprogrammer installeret. Ikke bare på din computer, men også på din tablet og smartphone,” siger han.