03.12.2019
4 min læsetid

Grøn finanslov peger den rigtige vej

Grønt fokus og prioritering af uddannelsesområdet er vigtige områder i finansloven for næste år

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Vindmøller på en strand

Finansloven for 2020 peger i en grønnere retning

Næste års finanslov indeholder ifølge formanden for Ingeniørforeningen, IDA Thomas Damkjær Petersen flere gode elementer. Blandt dem er et øget fokus på den grønne omstilling, og at de bebudede afgiftsstigninger på elbiler blev bremset på målstregen. Desuden er det glædeligt, at opholdskravet i dagpengesystemet forsvinder og ikke mindst, at der er enighed om at skrotte uddannelsesloftet og droppe det omstridte omprioriteringsbidrag på uddannelsesområdet.

”Både uddannelsesloftet og omprioriteringsbidraget har fra første dag været meget dårlige opfindelser. Vi står allerede nu med en stor efterspørgsel på teknisk og naturvidenskabelig arbejdskraft. Samtidig viser en prognose fra den teknologiske alliance Engineer the Future, at vi vil mangle 10.000 uddannede med teknisk og naturvidenskabelig baggrund allerede i 2025. Det er disse uddannelser, der skal sikre den grønne omstilling, og derfor har det ikke været klogt, at disse uddannelser er blevet pålagt at spare to procent årligt, eller at unge ikke har kunnet vælge dem til på grund af uddannelsesloftet,” siger han.

Danmarks Grønne Fremtidsfond på 25 milliarder kroner, som skal investere i grønne og bæredygtige projekter og skabe grønne arbejdspladser, er et lyspunkt, men IDA havde gerne set, at der var skruet ekstra op for det det lange lys. Thomas Damkjær Petersen mener nemlig, at den hjemlige offentlige forskning skal øges, hvis også fremtidige politikere skal kunne arbejde videre med den grønne omstilling og sikre vækst og velfærd.

”Det er glædeligt, at aftalen afsætter midler til forskning-, udviklings- og demonstrationsordninger for Power-to-X, så der kan igangsættes en forundersøgelse til energiøer samt understøtte Power-to- X teknologi, der kan bygge bro mellem vindenergi og transportsektoren. Men den hjemlige forskning trænger generelt til et mærkbart løft, hvis vi vil understøtte de gode muligheder, der er, for at vores universiteter sammen med erhvervslivet kan komme med grønne løsninger. Det kræver større investeringer, og derfor bør Danmark have en ambition om senest i 2030 at investere 1,5 procent af BNP i offentlig forskning, og ikke som i dag at fastholde niveauet på 1 procent,” siger han.

IDA har sammen Dansk Metal, Dansk Industri og Akademiet for de Tekniske Videnskaber dannet Forskningsalliancen, Her er arbejdsgivere og fagforeninger fælles afsendere af et budskab om, at der skal handles på forskningsområdet nu.

”Hvis ikke vi for alvor opprioriterer de offentlige bevillinger til eksempelvis den tekniske og naturvidenskabelige forskning, så vil det utvivlsomt koste den jobskabelse og økonomisk vækst, der skal finansiere vores velfærd og den grønne omstilling ved kommende finanslovsforhandlinger,” siger Thomas Damkjær Petersen.

Tilmeld dig < 1,5 grader

  • Dybdegående artikler
  • Fokus på klimakampen
Tilmeld dig nyhedsbrevLæs seneste nyhedsbrev

Læs mere

Viden

Se plan for 70 pct. reduktion på transport og energi

IDA har i tæt samarbejde med Aalborg Universitet lavet Danmarks første samlede plan for, hvordan transport- og energiområdet når regeringens mål om at reducere klimagasudledninger med 70 procent i 2030.

Læs mere