08.06.2018
5 min læsetid

Headhuntere flokkes om IDA-medlemmer

Manglen på højtuddannede med indsigt i teknologi, it og naturvidenskab griber om sig. I det seneste år er flere end hvert andet privatansatte IDA-medlem blevet kontaktet af en headhunter eller anden virksomhed for at få dem til at skifte job.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Der er travlhed hos headhuntere og HR-afdelinger rundt omkring i landet. I hvert fald blandt dem, der søger ingeniører, scient.er og it-specialister. For gennem det seneste år er flere end hvert andet privatansatte IDA-medlem – 57 pct. – blevet forsøgt hentet til et nyt skrivebord. Det viser en rundspørge blandt knap 20.000 IDA-medlemmer, der er ansat i den private sektor. 

Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i IDA, er bekymret over tallene. 

”Der er decideret mangel på højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelig indsigt i en lang række brancher herhjemme. Det understreger disse tal. Den store efterspørgsel gør, at virksomhederne må gå på strandhugst hos hinanden i kampen om talent og kompetencer. Det er naturligvis gode tider for den enkelte it-specialist, scient eller ingeniør, men ved vi også fra andre undersøgelser, at virksomhedernes rekrutteringsudfordringer har dramatiske konsekvenser. Nogle må simpelthen afvise nye ordrer, skrinlægge udvidelsesplaner eller outsource til udlandet,” siger hun. 

Undersøgelsen viser, at særligt it- og telebranchen og bygge- og anlægsbranchen er rødglødende. Blandt de privatansatte IDA-medlemmer, som arbejder i it-branchen, er knap 7 ud af 10 blevet headhuntet eller forsøgt headhuntet i løbet af de seneste 12 måneder, og i bygge- og anlægsbranchen har flere end 66 pct. af IDAs medlemmer oplevet, at en headhunter eller anden virksomhed forsøgt at få dem til at skifte job.

Juliane Marie Neiiendam har forståelse for, at virksomhederne har brug for erfarne kræfter, men opfordrer også virksomhederne til at ansætte flere nyuddannede. 

”Det er desværre dimittenderne, der fylder i ledighedsstatistikken. Dem kunne flere virksomheder godt kigge i retning af, når de skal rekruttere vidensarbejdere. Det er korrekt, at erfaringen ikke er der endnu. Til gengæld får virksomhederne nogle unge, sultne, kreative kræfter ind med den nyeste viden, som de kan være med til at forme,” siger Juliane Marie Neiiendam. 

Hun mener også, at Danmark som nation skal blive bedre til at tiltrække og fastholde vidensarbejdere fra udlandet. 

”I årevis har vi uddannet for få ingeniører, scient.er og it-folk. Det går den rigtige vej, og flere og flere unge vælger heldigvis en teknologisk eller naturvidenskabelig uddannelse. Men vi klarer ikke udfordringen her og nu, uden at vi også bliver bedre til at tiltrække vidensarbejdere fra udlandet. Desværre oplever vi, at vi som nation lukker os mere og mere om os selv. Det er den helt forkerte strategi. Vi ligger i skarp konkurrence med landene omkring os på denne dagsorden. Vi skal hellere gøre Danmark til et slaraffenland for udenlandske specialister og vidensarbejdere i stedet for at skabe barrierer og benspænd. Lykkes vi ikke med det, løser vi heller ikke den samfundsudfordring som manglen på teknisk og naturvidenskabelig hjernekraft er. Og så vil enhver politisk drøm om øget velstand og vækst være vanskelig at omsætte til virkelighed,” siger Juliane Marie Neiiendam. 

IDAs lønstatistik viser, at 19 pct. af IDAs medlemmer på det private område skiftede job i 2017 – enten inden for den samme virksomhed eller til en anden virksomhed.

Er du blevet kontaktet af en headhunter eller en anden virksomhed med opfordring til at skifte job inden for de seneste 12 måneder?

  Antal Procent
Ja 11.170 57%
Nej 8.118 42%
Ved ikke 233 1%
Total 19.521 100%

Kilde: IDA