24.02.2021
2 min læsetid

Tre-i-ener er vejen til et bedre dagpengesystem

Udhulingen skal stoppes. Satserne skal forhøjes fra deres nuværende niveau, og så bør der indføres en endnu højere sats i en kort periode for a-kassemedlemmer, der har været i fuld beskæftigelse i fire ud af de sidste fem år.

Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd

af Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd

Den høje grad af fleksibilitet på arbejdsmarkedet er baseret på, at lønmodtagerne har en økonomisk sikring via dagpengesystemet, hvis de skulle miste deres arbejde. Men den del af flexicurity-modellen trænger til et løft, for dagpengene er blevet mindre og mindre værd siden 1990’erne. I den tid er forsikringselementet blevet udhulet så meget, at selv den højeste dagpengesats på 19.322 kr. om måneden ikke længere udgør et reelt økonomisk sikkerhedsnet for store grupper på arbejdsmarkedet.

Det er mange blevet bevidste om under corona-pandemien, hvor vi har set en kraftig stigning i salget af lønsikringer – både dem, der bygger ovenpå dagpengene, og dem som går helt udenom dagpengesystemet.

Hvis vi skal undgå, at de ”bredeste skuldre” siver over i de lønsikringer, der opererer uafhængigt at dagpengesystemet, så skal der nye modeller på banen, som er relevante for de grupper, der sjældent rammes af ledighed og i længere perioder. Legitimitet er en forudsætning for solidaritet, og fra IDAs side frygter vi, at de grupper, som sjældent trækker på dagpengesystemet, vil forlade det solidariske system, hvis ikke forsikringselementet også appellerer til dem. Tiden er inde til at få nye modeller på bordet.

En rimelig vej vil være en tre-i-ener: Udhulingen skal stoppes én gang for alle. Satserne skal forhøjes fra deres nuværende niveau, og så bør der indføres en endnu højere sats i en kort periode, fx i tre måneder, for de a-kassemedlemmer, der har været i fuld beskæftigelse i fire ud af de seneste fem år. For mange i den sidstnævnte gruppe, vil de tre måneder være at betragte som skifteledighed mellem to ansættelser.

Det vil efter IDAs mening være den model, der kan fremtidssikre dagpengesystemet.

Debatindlægget er bragt i Nordjyske den 24. februar 2021