25.09.2020
3 min læsetid

Vigtig bredbåndspulje

Regeringen spænder ben digitaliseringen, når den lægger op til at sløjfe bredbåndspuljen på næste års finanslov

Kåre Løvgren, it-ekspert, IDA

af Kåre Løvgren, it-ekspert, IDA

Regeringens udspil til Danmarks husholdningsbudget næste år er ikke bare fattigt på it-fronten, men også et tilbageslag for, at alle kan nyde godt af digitaliseringen. I forslaget til finansloven lægger regeringen op til at sløjfe bredbåndspuljen, der skal hjælpe med fjerne ”sorte huller” og sikre, at der er rimelige net-forbindelser i hele landet. 100 millioner kroner kan umiddelbart lyde af mange penge, men på det store budget er det ikke meget, og svarer cirka til, hvad én kilometers motorvej koster.

I 2021 og årene fremover vil en solid bredbåndsdækning være mindst lige så vigtig som asfalt, og under corona-krisen har det været tydeligt, at en fuldt effektiv bredbåndsdækning over hele landet, er afgørende for, om den enkelte har kunnet være effektiv under nedlukningen.

Corona-perioden har naturligt understreget behovet for gode net-forbindelser, men Danmark er i forvejen et af de mest digitaliserede lande i verden, og det forventes af danskerne, at kontakten til offentlige myndigheder i langt de fleste tilfælde sker digitalt. Den danske befolkning er placeret i toppen, når det kommer til brug af it, og scorer samtidig højt i it-parathed, så hvis digitaliseringen skal fortsætte, er det vel ikke for meget forlangt, at arbejdet med at få bedre dækning fortsætter.

Om det bliver via kabel eller trådløst er principielt ligegyldigt, men man skal selvfølgelig kunne bo i hele landet og være fuldt skole- og arbejdsdygtig.

Det er afgørende for de danske landområder, uddannelsesmæssigt, erhvervsmæssigt og befolkningsmæssigt, at man kan bo overalt uden at blive sat af at det hjul, der driver resten af samfundet.

Hvis man fra politisk hold ikke mener, at bredbåndspuljen er den rigtige vej at gå, må man komme med en plan for, hvad der så skal til, før man afskaffer den.