28.01.2019
3 min læsetid

Jobskifte fører ofte til højere løn

Omtrent hvert femte privatansatte medlem har skiftet job i det forgangne år. Og for flere end 70 pct. af dem har jobskiftet ført til en højere løn, viser nye tal fra IDA.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Vejen til en bedre løn går ofte gennem et jobskifte. Det dokumenterer en ny opgørelse blandt 23.166 privatansatte medlemmer af Ingeniørforeningen, IDA.

Opgørelsen viser, at 19 pct. skiftede job i det forgangne år, og for 73 pct.s vedkommende førte jobskiftet til en højere løn. Det er især de relativt nyuddannede, der stort set alle sammen får en bedre løn med det nye job. Det gælder for knap 9 ud af 10 medlemmer med få års anciennitet. En anden tydelig tendens er, at jo længere tid, man har været på arbejdsmarkedet, jo lavere er andelen som får en bedre løn, når de skifter job.

73 %

af IDA-medlemmernes jobskifter sidste år førte til højere løn

Kilde
IDA Lønstatistik

”Tallene bekræfter, at der i høj grad er en sammenhæng mellem lønstigning og jobskifte. Men det er også vigtigt at huske på, at et godt job handler om andet end udelukkende kroner og øre. Det handler også om udviklingsmuligheder, opgaver og kollegaskab. Et 360 graders syn på det gode job og det gode arbejdsliv får man øjnene lidt mere op for, når man har nået en vis alder og erfaring,” siger Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.

At lysten til at skifte job falder med alderen bliver også dokumenteret af tallene. Knapt så overraskende er det de relativt nyuddannede medlemmer, der hyppigst skifter job, og den største jobskiftefrekvens ses blandt medlemmerne med fire års anciennitet, hvor 27 pct. skiftede job i det forgangne år. Til sammenligning har 13 pct. af medlemmerne med 30 års anciennitet skiftet job i løbet af det seneste år.

”Der kan være flere årsager til, at lysten til at skifte job falder med alderen. For mange erfarne medlemmer gælder det, at de har fundet sig til rette på arbejdsmarkedet. Nogle er blevet specialister og har fundet den niche, der passer til deres profil og faglighed, og nogle er gået ledervejen. Og så er der naturligvis dem, der haft mulighed for og valgt at veksle lønstigninger til mere fritid og fleksibilitet, fordi de ønsker at prioritere andre ting i livet end jobbet,” siger Juliane Marie Neiiendam.

Jobskifte (2017-2018) i forhold til kandidatår


Kilde: IDA Lønstatistik

Andel med positiv lønudvikling i forbindelse med jobskiftet


Kilde: IDA Lønstatistik

Læs mere

Overblik

Se IDAs mange løn-værktøjer

IDA hjælper dig med at få den rigtige løn for dit arbejde. Her får du både overblik over værktøjer og gode råd til lønforhandlingen.

Alt om løn

Opdaterede tal

Lønstatistik 2019 - tjek din løn

Med IDAs Lønstatistik kan du se, hvad IDA-medlemmer med forskellige profiler tjener i gennemsnit. Brug værktøjet til din næste lønforhandling.

Tjek lønstatistik