09.09.2016
3 min læsetid

Kun hver fjerde taler løn med deres kolleger

Mange tror, at deres lønforhold er fortrolige. Men det er og bliver en myte. Alligevel viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA, at kun én ud af 4 taler løn med deres kolleger.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Åbenhed om løn er et af de bedste værktøjer til at komme problemer med ligeløn til livs. Alligevel er det blot 25 pct af danskerne i den erhvervsaktive alder, der diskuterer løn med deres nærmeste kolleger. Det viser en ny befolkningsundersøgelse, som Userneeds har lavet for IDA.

I samme undersøgelse svarer hver 10., at det ikke er velset at diskutere løn på deres arbejdsplads. Og 3 pct svarer, at det på deres arbejdsplads ligefrem ikke er tilladt at tale om løn med kollegerne.

Den udtalte mangel på åbenhed om lønforhold bekymrer Juliane Marie Neiiendam, der er formand for Ansattes Råd i IDA.

”På alt for mange arbejdspladser er der en kultur, hvor enhver snak om løn er omgærdet af hemmelighedskræmmeri. Det er ærgerligt, for uden åbenhed om løn kommer vi hverken diskrimination eller underbetaling til livs,” siger Juliane Marie Neiiendam.

”Særligt slemt er det, når arbejdsgivere ligefrem forbyder deres medarbejdere at tale om løn og dermed bevidst bryder loven om ligeløn og skriver selvopfundne fortrolighedsklausuler omkring den enkeltes lønforhold ind i ansættelseskontrakter. Det ser vi af og til, og det medvirker til at fastholde et tabu om åbenhed om løn mellem kolleger. Det er et klart benspænd i bestræbelserne på fx at skabe lige løn mellem kønnene for lige arbejde,” siger Juliane Marie Neiiendam.

Undersøgelsen viser også, at der er mest åbenhed om løndannelsen på de offentlige arbejdspladser.

Åbenhed omkring løn på arbejdspladsen – (mulighed for flere svar)

Kilde: Userneeds for IDA (2.056 svar – 1.124 lønmodtagere excl. topledere)

Læs mere

Overblik

Se IDAs mange løn-værktøjer

IDA hjælper dig med at få den rigtige løn for dit arbejde. Her får du både overblik over værktøjer og gode råd til lønforhandlingen.

Alt om løn

Opdaterede tal

Lønstatistik 2019 - tjek din løn

Med IDAs Lønstatistik kan du se, hvad IDA-medlemmer med forskellige profiler tjener i gennemsnit. Brug værktøjet til din næste lønforhandling.

Tjek lønstatistik