08.03.2019
2 min læsetid

Kvindelige IDA-medlemmer er bagud på lønnen

Der er en gennemsnitlig lønforskel mellem kvindelige og mandlige medlemmer af IDA på 4,1 pct., som ikke kan forklares ud fra uddannelsesbaggrund, anciennitet eller branche. Det viser en ny analyse på baggrund af lønstatistikken for 2018.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Juliane Marie Neiiendam

Åbenhed om løn er et af værktøjerne til at komme uligelønnen til livs, mener Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.

Der er ikke ligeløn i Danmark. Heller ikke for IDAs medlemmer. En ny analyse af lønforskellen mellem privatansatte kvinder og mænd viser, at kvindelige medlemmer i gennemsnit tjener 4,1 pct. mindre end deres mandlige kolleger, når tallene er renset for forskelle i anciennitet, branche og uddannelsesbaggrund. Faktorer, der har stor betydning for aflønningen. Eneste forskel er fordelingen af X- og Y-kromosomer.

”Vi bilder ofte os selv ind, at man i Danmark bliver betalt lige løn for lige arbejde. Det tåler desværre ikke et kritisk eftersyn. År efter år kan vi dokumentere, at der er en uforklarlig kønsbestemt lønforskel på omkring fire procent blandt vores medlemmer,” siger Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.

Åbenhed om løn er et af værktøjerne til at komme uligelønnen til livs, mener hun.

”På mange arbejdspladser er hele snakken om løn ofte omgærdet af hemmelighedskræmmeri. Det kan være ledelsen, som udstikker en kurs og dermed skaber en kultur, hvor al snak om løn er tabu. Men vi ved også, at mange medarbejdere ser løn som noget meget personligt, som man helst ikke deler med sine kolleger. Under alle omstændigheder skal vi have ændret den kultur, for uden åbenhed kommer vi aldrig diskrimination og underbetaling til livs,” siger Juliane Marie Neiiendam.

Hun peger også på, at mange nyuddannede kvinder er for beskedne sammenlignet med deres nyuddannede mandlige kolleger, når de forhandler løn for første gang i deres karriere. Dermed tager de hul på deres arbejdsliv med et lønefterslæb. Juliane Marie Neiiendam opfordrer derfor alle medlemmer – både mænd og kvinder – til at bruge IDAs lønværktøjer som lønstatistik, lønberegner og naturligvis også kontakte tillidsfolk på den arbejdsplads, man skal forhandle løn med, for at få et solidt kendskab på lønniveauet.

”Kodeordet er forberedelse. Vi ved, at mændene er mere fokuseret på løn, mens kvinderne er mere fokuserede på trivsel. Begge dele er vigtigt, men kvinderne skal blive bedre til at spille spillet og forlange at få mere i løn, så de ikke begynder deres karriere med at være bagud på lønnen,” siger Juliane Marie Neiiendam.

Lønforskel blandt privatansatte kvinder og mænd i IDAs lønstatistik 2014 til 2018

Lønforskel blandt privatansatte kvinder og mænd i IDAs lønstatistik 2014 til 2018.

Kilde: IDA lønstatistik privat 2014, 2015, 2016, 2017 og 2018.
1) 95 pct. konfidensinterval er 3,4 til 4,7 pct.
2) 95 pct. konfidensinterval er 3,0 til 4,2 pct.
3) 95 pct. konfidensinterval er 3,7 til 4,9 pct.
4) 95 pct. konfidensinterval er 3,5 til 4,6 pct.

Læs mere

Overblik

Se IDAs mange løn-værktøjer

IDA hjælper dig med at få den rigtige løn for dit arbejde. Her får du både overblik over værktøjer og gode råd til lønforhandlingen.

Alt om løn

Opdaterede tal

Lønstatistik 2019 - tjek din løn

Med IDAs Lønstatistik kan du se, hvad IDA-medlemmer med forskellige profiler tjener i gennemsnit. Brug værktøjet til din næste lønforhandling.

Tjek lønstatistik