10.01.2019
2 min læsetid

Kvindelige ingeniører starter karrieren med et lønefterslæb

Blandt nyuddannede civil- og diplomingeniører er der betydelige forskelle på den gennemsnitlige startløn, som mænd og kvinder får. Det viser en ny opgørelse på baggrund af IDAs lønstatistik.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Når døren skal slås ind til arbejdsmarkedet og det første job, er der mærkbar forskel på størrelsen af den lønseddel, kvinder og mænd får. For civilingeniørernes vedkommende halter månedslønnen for de nyuddannede kvinder knap 1.300 kr. efter deres nyuddannede mandlige kolleger, og for diplomingeniørernes vedkommende er mankoen større endnu. Her er mændenes løn i gennemsnit 1.345 kr. højere end kvindernes.

Det ærgrer Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i IDA, at kvinderne allerede er bagud på point fra starten af deres karriere. Hun mener, at de nyuddannede kvinder er for beskedne, når de sidder til den afgørende lønsamtale.

1300 kr.

om måneden tjener nyuddannede, kvindelige civilingeniører mindre end deres nyuddannede mandlige kolleger

Kilde
IDA Lønstatistik

”Når vi ser på samtlige erhvervsaktive medlemmer, så er der en lønforskel på 4,3 pct. i mændenes favør, som ikke kan forklares ud fra branche, anciennitet eller uddannelsesbaggrund. Forskellene i de faktisk opnåede startlønninger viser, at alt for mange kvinder får et lønefterslæb fra dag et i deres karriere. Jo større lønforskellen er fra starten af ens arbejdsliv, jo værre bliver det med tiden,” siger Juliane Marie Neiiendam.

Hun opfordrer alle medlemmer – både mænd og kvinder – til at bruge IDAs lønværktøjer som lønstatistik, lønberegneren og også kontakte tillidsfolk på den arbejdsplads, man skal til samtale hos for at få så realistisk et kendskab til lønniveauet, så man ikke undersælger sig selv. Det handler om forberedelse.

”Kvinderne er for beskedne, når de sidder i forhandlingsrummet med deres kommende arbejdsgiver. Vi ved, at mændene, som kontakter IDAs karriererådgivere, er meget fokuseret på løn og mulighederne for avancement, mens kvinderne er mere fokuserede på trivsel. Begge dele er vigtigt, men kvinderne skal melde sig ud af flinkeskolen og tage mændenes metoder i brug. Man behøver ikke være ekspert for at fremhæve nogle kvalifikationer i sit CV,” siger Juliane Marie Neiiendam.

Hun mener også, at øget åbenhed om løn på de danske arbejdspladser kan hjælpe ligestillingen på vej.

Graf

Kilde: IDA Lønstatistik 2018, Note: I alt 544 svar fra nyuddannede civil- og diplomingeniører

Læs mere

Overblik

Se IDAs mange løn-værktøjer

IDA hjælper dig med at få den rigtige løn for dit arbejde. Her får du både overblik over værktøjer og gode råd til lønforhandlingen.

Alt om løn

Opdaterede tal

Lønstatistik 2019 - tjek din løn

Med IDAs Lønstatistik kan du se, hvad IDA-medlemmer med forskellige profiler tjener i gennemsnit. Brug værktøjet til din næste lønforhandling.

Tjek lønstatistik