01.02.2017
4 min læsetid

Lempelse af uddannelsesloft løser ikke ingeniørmanglen

Politikerne på Christiansborg har taget et skridt i den rigtige retning, men uddannelsesloftet er stadigvæk problematisk

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Efter kritik fra mange fronter har de politiske partier bag uddannelsesloftet lempet en anelse på det oprindelige udspil fra december, hvilket bliver godt modtaget af IDAs formand Thomas Damkjær Petersen.

En af lempelserne indebærer, at det fremover bliver muligt at tage en ny uddannelse. Men først 6 år efter, at man har taget sin første uddannelse.

”Det løser ikke den truende ingeniørmangel, at der skal gå 6 år før end man kan søge ind på en uddannelse, hvor efterspørgslen fra erhvervslivet er enorm. Men i forhold til politikernes første udspil, er det da et skridt i den rigtige retning,” siger Thomas Damkjær Petersen.

Aftalen fastholder en positivliste over uddannelser, der ikke er omfattet af uddannelsesloftet, men her mener Thomas Damkjær Petersen, at der burde være flere ingeniøruddannelser med.

”Der er ingen tvivl om, at vi Danmark skal have flere unge til at tage en teknisk eller naturvidenskabelig uddannelse, hvis vi som nation skal kunne følge med udviklingen. Ifølge en prognose fra den teknologiske alliance Engineer the future vil der nemlig mangle 9.300 ingeniører og 4.200 naturvidenskabelige kandidater allerede i 2025, så det gælder om ikke at sætte for mange barrierer op,” siger han.