08.03.2020
2 min læsetid

Mændene har teten i lønkapløbet

Ser man bort fra uddannelsesbaggrund, anciennitet og branche, er der en gennemsnitlig lønforskel mellem kvindelige og mandlige medlemmer af IDA på 4,4 pct.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Forældre med barnevogn

En mere ligelig fordeling af barsel mellem kvinder og mænd vil være gavnligt for både ligestilling og ligeløn, mener IDA.

4,4 pct. i mændenes favør. Det lyder den såkaldte korrigerede lønforskel på i 2019 mellem kvindelige og mandlige medlemmer af IDA, når tallene renses for anciennitet, branche og uddannelsesbaggrund. Det viser en ny analyse lavet på baggrund af IDAs lønstatistik for 2019.

”Når vi ser på lønningerne for samtlige privatansatte medlemmer, så har vi årevis kunne dokumentere en lønforskel på omkring fire pct. til mændenes fordel. År efter år kan vi også notere os, at der er forskelle i startlønningerne for nyuddannede kvinder og mænd. Noget tyder på, at der allerede dér opstår en kønsbestemt lønforskel, som bliver uendelig svær at indhente for kvinderne efterfølgende,” siger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.

Han opfordrer alle arbejdsgivere til at tage denne udfordring alvorligt og sikre ligeløn på for deres medarbejdere. Og samtidig råder han medlemmerne til at bruge IDAs lønværktøjer som lønstatistik, lønberegner og også kontakte tillidsfolk på den arbejdsplads, man skal til samtale hos, for at få et kendskab til lønniveauet, så man ikke undersælger sig selv. Samtidig ser han også gerne, at der kommer mere åbenhed om løn på flere arbejdspladser.

”Vi ved, at mændene er mere fokuserede på løn, mens kvinderne er mere fokuserede på trivsel, når de sidder i forhandlingsrummet. Begge dele er vigtigt, men kvinderne skal blive bedre til at spille spillet og forlange at få mere i løn. Det gælder særligt de nyuddannede, så de ikke begynder deres karriere med at være bagud på lønnen. Her har kvinderne tendens til at være for beskedne,” siger Morten Thiessen.

”På mange arbejdspladser er lønsnakken desværre indhyllet i en tåge af hemmelighedskræmmeri. Det kan være ledelsen, som fremmer en kultur, hvor al tale om løn er tabu. Men det kan også være medarbejderne selv, der holder kortene tæt til kroppen og ser løn som noget meget personligt, som man ikke vil dele med sine kolleger. Uanset om det er det ene eller det andet, så skal vi have ændret den tilstand, for transparens om lønvilkårene på den enkelte arbejdsplads vil også hjælpe ligelønnen på vej,” siger han.

Barsel er et af de parametre, som kan have betydning for lønforskellene, og med udsigten til otte ugers betalt barsel for fædrene, håber Morten Thiessen, at der i fremtiden vil blive mere ligevægt i, hvem der vælger at bruge tid på familien fremfor karrieren.

”I dag tager kvinderne langt hovedparten af orloven, og det koster på både lønudviklingen og karrieremulighederne for kvinderne. En mere ligelig fordeling af forældreorloven mellem begge parter vil helt sikkert være gavnligt for både ligeløn og ligestilling,” siger Morten Thiessen.

Læs mere

Overblik

Se IDAs mange løn-værktøjer

IDA hjælper dig med at få den rigtige løn for dit arbejde. Her får du både overblik over værktøjer og gode råd til lønforhandlingen.

Alt om løn

Opdaterede tal

Lønstatistik 2020 - tjek din løn

Med IDAs Lønstatistik kan du se, hvad IDA-medlemmer med forskellige profiler tjener i gennemsnit. Brug værktøjet til din næste lønforhandling.

Tjek lønstatistik