10.12.2017
5 min læsetid

Betalt frokostpause er allerede inddraget

Både i kommuner, regioner og staten står stort set alle medarbejdere til rådighed i deres frokostpause – ikke mindst fordi det forventes af dem, viser ny undersøgelse

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Den 29 minutters betalte frokostpause for offentligt ansatte er for mange allerede reelt inddraget. Det viser en undersøgelse blandt 3.729 offentligt ansatte medlemmer lavet af Ingeniørforeningen, IDA. Hele 96 procent af de adspurgte svarer, at de står til rådighed i deres frokostpause, og langt de fleste af dem angiver, at deres arbejdsgiver forventer det.

Faktisk svarer op mod hver anden, at de altid eller ofte laver noget arbejdsrelateret i deres frokostpause, og det får formanden for de Offentlig Ansatte i IDA Carsten Eckhart Thomsen til efterlyse en smule fornuft hos arbejdsgiverne.

”Forud for de kommende overenskomstforhandlinger har Moderniseringsstyrelsen lagt op til, at det skal være op til de enkelte statslige styrelser og arbejdsgivere, om den betalte frokostpause overhovedet skal bestå eller fjernes for de 180.000 statsansatte. Det er et uheldigt udgangspunkt, hvor man risikerer at spille hasard med den fleksibilitet de offentligt ansatte rent faktisk udviser,” siger han.

Carsten Eckhart Thomsen understreger, at hvis de offentligt ansatte får frataget den arbejdsgiverbetalte frokostpause på 29 minutter pr. dag, så svarer det til en stigning i arbejdstiden på næsten 7 procent.

”Skulle et typisk IDA-medlem ansat i staten kompenseres 100 procent for dette, drejer det sig om godt 40.000 kroner om året, og det er næppe det bedste udgangspunkt for forhandling – uanset om man er offentligt eller privat ansat,” siger han.

Tidligere i år afgjorde en voldgiftsret, at Danmarks Radios ledelse ikke kunne opsige medarbejdernes betalte frokostpause.

Skema