08.03.2018
4 min læsetid

Bryd løntabuet og skab ligeløn

Tal højt om din løn. Det kan skabe større ligeløn mellem kvinder og mænd. Sådan lyder opfordringen fra IDA og 37 andre fagforbund i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag

Tina Splidsboel

af Tina Splidsboel

I Danmark bryster vi os af at være ét af de mest ligestillede lande i verden, men når vi skæver til lønsedlerne, er der stadig lang vej igen. For danske kvinder tjener ifølge tal fra Eurostat 15 % mindre end mænd.

Derfor bør vi dele, hvad vi får i løn med flere, lyder opfordringen fra IDA, som er gået sammen med 37 andre faglige organisationer i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag om at skabe opmærksomhed på problematikken.

”I Danmark har vi en meget lukket kultur, hvad angår vores løn. Vi deler gerne, hvor mange, vi har kysset med, hvor mange penge, vi har brugt på rejser, men når det kommer til løn, så er vi tilbageholdende med at sige, hvad vi tjener. Vi vil gerne opfordre til at ændre denne tabukultur, for en af vejene til ligeløn er, at vi bliver meget mere åbne omkring vores løninformationer,” siger Juliane Marie Neiiendam, der er formand for Ansattes Råd i IDA og en af hovedkræfterne bag initiativet.

Ikke alene har vi sammen med de andre organisationer lanceret en kampagne med hashtagget #DelDinLøn. Vi har også arrangeret en konference på Christiansborg i dag, hvor vi offentliggør en rapport, vi har bestilt hos VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, som ser på internationale initiativer fra lande, vi normalt sammenligner os med, der er længere fremme i ligelønsbussen, end vi selv er.

”Vi så gerne, at politikerne herhjemme bliver inspireret af eksemplerne i rapporten fra Island, Storbritannien og Tyskland og ser på, hvordan de herhjemme kan lovgive til mere lønåbenhed. For vi kan se, at de eneste, der har en gevinst af, at vi holder vores løninformationer hemmelige, er arbejdsgiverne. Det er et værktøj for dem til at presse folk i løn. Det er også vigtigt, at en arbejdsgiver kan forklare lønforskel. Der kan jo være alle mulige grund til lønforskel så som kvalifikationer, evner og arbejdstid. Og det skal der også være mulighed for at honorere,” siger Juliane Marie Neiiendam.

Læs mere

Overblik

Se IDAs mange løn-værktøjer

IDA hjælper dig med at få den rigtige løn for dit arbejde. Her får du både overblik over værktøjer og gode råd til lønforhandlingen.

Alt om løn

IDAs Lønstatistik

Tror min chef på tallene?

Hvis din arbejdsgiver ikke tror på IDAs lønstatistik, og siger, at den blot er et udtryk for fagforeningens ønsketænkning, så kan du roligt sige, at IDAs lønstatistik er meget pålidelig.

Tjek tallene