Coronastatus: Er anden bølge af opsigelser på vej?

Med hjælpepakkernes og sommerens ophør, lurer den frygtede anden bølge af opsigelser stadig derude. Men når det gælder nyansættelser, ser det faktisk ret positivt ud, fortæller IDAs retschef.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

IDAs retschef, Rikke Feldtmann Fenger ser med bekymring på udviklingen i antal af opsigelser i efteråret.

Med hjælpepakkernes udfasning er sommeren for alvor slut.

I de mest dystre scenarier blev udfasningen af lønkompensationsordningen pr. 1. september set som det tidspunkt, en eventuel anden bølge af opsigelser kunne opstå. Første bølge brusede ind over Danmark i marts og april, hvor den generelle ledighed steg med mere end 50.000 mennesker.

Selvom stigningen i antal opsigelser har været mindre for IDA-medlemmer end for mange andre faggrupper. Alligevel har der været en fordobling af opsigelser, fortæller IDAs retschef.

“Vi er ikke overraskede over udviklingen. I juli og august har vi fortsat set en fordobling i opsigelser i forhold til niveauet i samme periode inden corona,” siger Rikke Feldtmann Fenger.

Derfor er det med en vis bekymring, hun retter blikket mod resten af efteråret.

“Det er endnu uvidst, hvilken betydning udfasningen af hjælpepakkerne får for IDAs medlemmer. Der har ikke været et stort udslag endnu. Men vi er stadig afventende i forhold til konkurser og større afskedigelsesrunder. Vi har allerede set masseafskedigelser og et par konkurser, som enten er direkte eller afledte konsekvenser af corona,” siger hun.

Ingen prop i arbejdsmarkedet

En ting er opsigelser. En anden ting er ansættelser. Og når det gælder ansættelser, ser Rikke Feldtmann Fenger anderledes positivt på udviklingen for IDA-medlemmer.

“Vi havde frygtet, at der ville være meget få nyansættelser. Men det ser vi ikke. Antallet af nye kontrakter er faktisk på niveau med sidste år lige nu. Så der er ikke sat nogen prop i arbejdsmarkedet, hvad angår IDAs medlemmer,” siger hun.

IDAs juridiske rådgivning modtager efterhånden også ganske få henvendelser om særlige forhold i forbindelse med corona-pandemien. Det betyder ikke, at der ikke sker noget. Corona har bare et andet ansigt lige nu, som minder mere om det, vi kender, fortæller Rikke Feldtmann Fenger.

“Vores generelle opfattelse er, at virksomhederne tog en pause hen over sommeren i forhold til indgribende tiltag som varsling af ferie, brug af flextid og midlertidige aftaler, om at medarbejderne skal gå ned i tid og løn. Dem så vi rigtig mange af i foråret.”

Tag kontakt til IDA i god tid

Det betyder ikke, at de usikre tider er ovre. Derfor opfordrer Rikke Feldtmann Fenger IDAs medlemmer til at tage kontakt til IDAs juridiske afdeling, også selvom der er ro på lige nu.

Det er vigtigt at være rustet til at kunne håndtere konsekvenserne, hvis der kommer masseafskedigelser, nedskæringer eller aftaler om at gå ned i tid og løn. Så tag gerne fat i os i god tid,” siger hun.

“Hvis man har organiseret sig på sin arbejdsplads i en virksomhedsgruppe eller akademikerklub, så er man godt rustet. Så har man et talerør til ledelsen, som man allerede nu kan bruge til at gå i dialog og høre, hvordan man sammen kan sikre, at vi ikke lander et forkert sted,” siger Rikke Feldtmann Fenger og tilføjer:

“Og hvis man ikke er organiseret, så er nu et godt tidspunkt at gøre det på.

Læs mere om etablering af virksomhedsgruppe eller akademikerklub