18.06.2018
4 min læsetid

Danske virksomheder belønnet med EU’s miljøpriser

IDA har uddelt EU’s danske miljøpriser 2018. Uddelingen markerer, at danske miljøprojekter er i teknologisk topform og bidrager til at opfylde FN’s bæredygtighedsmål. Miljøpriserne blev overrakt i går ved et arrangement i IDA-huset i København.

Tina Splidsboel

af Tina Splidsboel

Der blev uddelt i alt fem miljøpriser i de tre kategorier ’bæredygtige produkter og services’, ’miljømanagement’ og ’bæredygtige processer. Prismodtagerne er alle virksomheder, som skiller sig markant ud i ambitionen om en mere bæredygtig klode.

Malerfirmaet Beck & Jørgensen A/S fik miljøprisen i kategorien ’bæredygtige produkter og services’ for udvikling af en vægmaling – CARE 5 – med både astma- og allergimærket ’Den Blå Krans’ og miljømærket ’Svanen’. ’Den Blå Krans’ betyder, at malingen ikke må være tilsat konserveringsmidler eller andre allergene stoffer, hvilket er ganske nyt og en bemærkelsesværdig miljømæssig forbedring. Mærkningsordningerne stiller også krav til kraftig forbedring af emissioner af hensyn til indeklima, som skaber udfordringer for produktets kvalitative egenskaber. Men Beck & Jørgensen A/S har formået at skabe en miljørigtig maling uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Aduro A/S blev tildelt miljøprisen i kategorien ’bæredygtige produkter og services’ for udvikling af hybridovnen Aduro, der er Svanemærket og forener brændefyringens hygge og træpillefyringens miljøvenlige effektivitet på forbilledlig vis. Hybridovnen har automatisk optænding og kan ved træpillefyring startes og temperaturreguleres via en app. Den automatiske brændingsproces sikrer optimal forbrænding, og bidrager derfor til et forbedret indeklima. Brug af hybridovnen reducerer emissionerne ganske betragteligt i forhold til fyring i konventionel brændeovn, her er tale om en CO2-venlig varmekilde, der samtidig kan bruges som hyggeligt centrum i stuen.

Refurb ApS blev ligeledes tildelt miljøprisen i kategorien ’bæredygtige produkter og services’ for projektet ’Produktlivsforlængelse af it’. Virksomheden opkøber afskrevet og udfaset it-hardware, renoverer det og sælger det på det almindelige marked. Produktet giver en CO2-besparelse på 80 pct. set i forhold til nyproduceret it-hardware – ydermere giver det en ressourcebesparelse og affaldsminimering i overensstemmelse med principperne i cirkulær økonomi. Her er tale om en virksomhed, der arbejder seriøst med at systematisere genanvendelse af elektronik.

Egetæpper A/S fik miljøprisen for ’miljømanagement’ for projektet Sustainable Carpet Design. Egetæpper har i en lang årrække arbejdet med miljømanagement og med systematisk miljøcertificering, og betragtes derfor som førende tæppeproducent i Europa, når det kommer til bæredygtighed. Virksomhedens fokus på bæredygtighed resulterer bl.a. i mindre CO2-udledning, mindre ressourceforbrug, mindre affald og flere genbrugte materialer i produktet. Parallelt med bæredygtighedsfokus i miljømæssig forstand har Egetæpper fokus på arbejdsmiljø og CSR.

Grundfos Biobooster A/S fik miljøprisen i kategorien ’bæredygtige processer’ for udvikling af DynaFilter, som er et procesudstyr til bæredygtigt genbrug af vand, kemi og energi i industrielle komponentvaskere. DynaFilter er et membranfilter, som er udviklet til brug i vaskeanlæg i den metalbearbejdende industri, men anlægget kan bruges i mange andre industrielle produktionsanlæg. Med DynaFilter opnås et stærkt reduceret vand- og kemikalieforbrug ligesom også energiforbruget reduceres.

Om EU’s miljøpriser
Formålet med EU’s miljøpriser er at fremme innovative og bæredygtige løsninger på miljøområdet.
Priskonkurrencen er den mest prestigefyldte miljøpris i EU-regi og har to niveauer: Nationale prisuddelinger og en efterfølgende konkurrence på europæisk niveau. Den danske bedømmelseskomité uddeler i år priser for miljøforbedringstiltag indenfor kategorierne ’bæredygtige produkter og services’, ’miljømanagement’ og ’bæredygtige processer.

I Danmark forestås konkurrencen af IDA efter aftale med EU-kommissionen og Miljøministeriet.