27.02.2018
5 min læsetid

Del din løn på kvindernes kampdag

Tal højt om din løn. Det kan skabe større ligeløn mellem kønnene. Sådan lyder opfordringen fra IDA og 37 andre fagforbund i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

Der er ikke ligestilling mellem mænd og kvinder i Danmark. Selvom vi skriver 2018 bliver forskellen mellem kønnene desværre tydelig, når vi skæver til lønsedlerne.

Derfor bør vi dele, hvad vi får i løn med flere, lyder opfordringen fra 38 faglige organisationer i anledning af Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts.

Med hashtagget #DelDinLøn skyder vi sammen med 37 andre organisationer kampagnen med samme navn i gang, og slår på tromme for, at øget lønåbenhed er vejen til en mere lige løn.

Medarbejdere i alle fag opfordres til at bruge hashtagget på sociale medier, når de fortæller, hvor meget de tjener, eller debatterer erfaringer med ligeløn og lønåbenhed. Formålet er at skabe en anden kultur og at bryde tabuet, så vi bliver bedre til at tale mere åbent om løn på arbejdspladsen og på tværs af fag.

”Det er meget vigtigt, at vi er åben omkring vores løninformationer for at gøre op med ulighed på arbejdsmarkedet. Vi kan se, at de eneste, der har en gevinst af, at vi holder vores løninformationer hemmelige, er arbejdsgiveren. Det er et værktøj for dem til at presse folk i løn. Det er også vigtigt, at en arbejdsgiver kan forklare lønforskel. Der kan jo være alle mulige grund til lønforskel så som kvalifikationer, evner og arbejdstid. Og det skal der også være mulighed for at honorere,” siger Juliane Marie Neiiendam, der er formand for Ansattes Råd i IDA og en af hovedkræfterne bag initiativet.

Så skævt står det til

Ifølge tal fra Danmarks Statistik tjener kvinder i gennemsnit 13,2 procent mindre end mænd. Og selv når mænd og kvinder har lige lange uddannelser, tjener mændene både 10, 20 og op mod 30 procent mere i løn end kvinderne. Det er ifølge Juliane Marie Neiiendam et problem, og hun mener ikke, at undskyldningen om kvinders længere barselstid er tilstrækkelig.

”Løn er et spørgsmål om kvalifikationer. Det er ikke et spørgsmål om, hvor du er i dit liv, eller om du har lagt krop til at føde et barn. Hvis du får et job på en arbejdsplads, spørger de dig jo heller ikke, om du har været et år i Himalaya. De spørger om din alder, din anciennitet og kvalifikationer. Og det bør være nøjagtig det samme for en mand som for en kvinde,” siger Juliane Marie Neiiendam.

Derfor lanceres som led i kampagnen facebooksiden #DelDinLøn og en tilhørende hjemmeside for at skabe mere debat om lønåbenhed og viden om emnet.

På selve kampdagen inviterer organisationerne desuden interesserede til et åbent arrangement om lønåbenhed og ligeløn i Den Sorte Diamant i København kl. 16 til 19.30. Foruden samtale og debat vil der også være underholdning. Arrangementet sker i forlængelse af en konference samme dag på Christiansborg under temaet ”Lønåbenhed – er det vejen til ligeløn?”, hvor vi 38 organisationer lancerer en ny rapport om udenlandske erfaringer med lovgivning om lønåbenhed lavet af VIVE.

Tid og sted

Kom til arrangementet #DelDinLøn - Lønåbenhed er vejen til ligeløn 8. marts 2018 kl. 16:00 til 19:30 i Dronningesalen, Den Sorte Diamant

Pressekontakt

Akademikerne: Juliane Marie Neiiendam, 2814 4004, jmn@ida.dk og Camilla Gregersen, 2712 9233, cg@dm.dk

FTF: Bente Sorgenfrey, 4045 2645, beso@ftf.dk

LO: Nanna Højlund, 2672 3134 nho@lo.dk

Læs mere

Overblik

Se IDAs mange løn-værktøjer

IDA hjælper dig med at få den rigtige løn for dit arbejde. Her får du både overblik over værktøjer og gode råd til lønforhandlingen.

Alt om løn

IDAs Lønstatistik

Tror min chef på tallene?

Hvis din arbejdsgiver ikke tror på IDAs lønstatistik, og siger, at den blot er et udtryk for fagforeningens ønsketænkning, så kan du roligt sige, at IDAs lønstatistik er meget pålidelig.

Tjek tallene