25.04.2019
2 min læsetid

DTU-forsker hædret af IDA

Den internationalt anerkendte katalyse-forsker Jens Kehlet Nørskov fra DTU får hædersflise foran IDA-huset i København

Ole Haun

af Ole Haun


Professor ved DTU, Jens Kehlet Nørskov (tv), er netop hædret med en hædersflise foran IDA-Huset. IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen, fremhævede hans store betydning som rollemodel. (Foto: Henrik Frydkjær).

Når besøgende fremover ankommer til IDA-huset i København, vil de højst sandsynligt stifte bekendtskab med navnet Jens Kehlet Nørskov. Han er professor på DTU og en af verdens førende forskere inden for katalyse. Som en anerkendelse af Jens Kehlet Nørskovs arbejde har Ingeniørforeningen, IDA netop indviet en særlig hædersflise ved indgangen til foreningens hovedsæde på Kalvebod Brygge.

Et særligt arbejdsfokus for Jens Kehlet Nørskov er at finde ud af, hvordan katalytiske materialer kan bidrage til at løse de store energimæssige udfordringer, vi står over for som samfund. Selv om vi er gode til at udnytte vedvarende energikilder som sol og vind, mangler vi fortsat at løse problemet med at kunne lagre og transportere energien fra de vedvarende energikilder.

Jens Kehlet Nørskovs vision er at udvikle en helt ny energiteknologi, hvor sol- eller vindenergi, vand og CO2 ved hjælp af de rette katalysatorer kan omdannes til brændsler og kemiske stoffer. Det skal ske i et kredsløb, hvorfra der ikke udledes mere CO2, end der anvendes.

”Det er altid fascinerende, når videnskabsfolk som Jens Kehlet Nørskov stiller sig selv krævende opgaver. Vi har brug for nutidige rollemodeller, som kan inspirere unge til at give sig i kast med teknik og naturvidenskab. Og ikke mindst har vi et stort og stigende behov for at finde naturvidenskabelige svar, når det gælder udfordringerne på energi- og klimaområdet,” siger IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen.

Det er anden gang inden for blot et halvt år, at IDA hædrer Jens Kehlet Nørskov, som i oktober 2018 modtog Niels Bohr International Gold Medal. Medaljen er indstiftet af Ingeniørforeningen i 1955 som en hyldest til den danske fysiker Niels Bohr.

Også når det gælder den aktuelle anerkendelse, er der tale om en sjælden begivenhed. Jens Kehlet Nørskov er den kun tredje i rækken af markante personer indenfor det teknisk-naturvidenskabelige område, som er tildelt en hædersflise foran IDA-huset. De øvrige modtagere er Haldor Topsøe, som nyhedsmagsinet Ingeniøren i 1999 kårede som ”århundredets ingeniør” og astronauten Andreas Mogensen, der som bekendt i 2015 blev den første dansker i rummet.