06.05.2020
3 min læsetid

Fjernundervisning er blottet for information om datasikkerhed

Kun hver tiende studerende er blevet præsenteret for overvejelser om datasikkerheden i de platforme, der bliver brugt i undervisningen

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Mand sidder med en computer

En meget lille andel af de studerende er blevet blevet informeret om datasikkerheden på de elektroniske platforme, der benytter under nedlukningen.

Forbavsende få af de studerende på landets tekniske og naturvidenskabelige uddannelser er blevet informeret om datasikkerheden på de elektroniske platforme, som de er blevet undervist på og eksamineret over i den periode, hvor fysisk fremmøde ikke har været muligt på grund af corona-krisen.

I en stor undersøgelse fra Ingeniørforeningen, IDA med over 1.200 studerende angiver kun to procent, at datasikkerheden er blevet præsenteret for alle benyttede platforme, yderligere otte procent svarer, at det er tilfældet ved nogle af platformene, mens hele 80 procent intet har hørt om datasikkerheden ved de anvendte platforme.

IDAs ekspert i it-sikkerhed Jørn Guldberg, er rystet over resultatet, og han mener ikke, at corona-krisen er en gyldig undskyldning.

”Det er langt fra imponerende. Det kan godt være, at nedlukningen kom bag de fleste, og at der skulle handles hurtigt for at få stablet fjernundervisning på benene. Her ville jeg finde det forståeligt, hvis ti procent ikke var blevet informeret om datasikkerheden, men den omvendte situation er meget kritisabel, og efterlader et billede af, at datasikkerheden nærmest er helt fraværende,” siger han.

Undersøgelsen viser også, at den absolut mest benyttede platform, som de studerende er blevet undervist via, er videokonferencetjeneste Zoom, hvilket i følge Jørn Guldberg ikke gør sagen meget bedre. Universiteterne og de højere uddannelsesinstitutioner herhjemme har en aftale med Danish e-Infrastructure Cooperation (DeiC), der har indgået en særlig databehandleraftale med Zoom, som øger sikkerheden for universiteternes brugere. Men heller ikke det, er der blevet informeret om til de studerende.

”Generelt skal der informeres om datasikkerhed ved alle tjenester, og netop Zoom er jo under kraftig beskydning for at have en datasikkerhed, der er hullet som en si. Her havde en information om datasikkerheden til de studerende i den grad været på sin plads,” siger Jørn Guldberg, og understreger at flere lande har begrænset deres brug af Zoom på grund af den manglende datasikkerhed.