15.10.2020
3 min læsetid

Flere hjemmearbejdsdage øger mobiliteten markant

Yngre ingeniører, scient.er og it-specialister øger gerne deres daglige rejsetid betydeligt, hvis de får bedre mulighed for at arbejde hjemmefra. Det viser en ny undersøgelse fra IDA.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Tog kører forbi en mark

Hjemmearbejdsdage kan få mange IDA-medlemmer til at forlænge deres daglige rejsetid til en ny arbejdsplads.

Titusindvis af danskere blev på rekordtid dus med hjemmearbejde under den massive corona-lockdown. Og en kombination af tre dage på kontoret og et par hjemmearbejdsdage om ugen er så attraktivt for mange yngre højtuddannede indenfor STEM-fagene, at de er villige til at øge deres daglige rejsetid til jobbet betragteligt, hvis de får den mulighed. Tilbyder arbejdsgiveren ikke den fleksibilitet, er ønsket om at forlænge transporttiden markant lavere. Det er konklusionen i en ny undersøgelse, IDA har lavet blandt knap 1.100 medlemmer, der har været mellem tre og ti år på arbejdsmarkedet.

En tredjedel af deltagerne i undersøgelsen er parate til at acceptere en times øget transporttid til en ny arbejdsplads, hvis de får to hjemmearbejdsdage om ugen. Kan arbejdsgiveren tilbyde tre ugentlige hjemmearbejdsdage, så er flere end halvdelen parate til at øge transporttiden til arbejdspladsen med en time. Til sammenligning vender flere end 8 ud 10 vender tomlen nedad til en daglig transporttid, der overstiger 1,5 time, hvis der ikke er mulighed for hjemmearbejdsdage.

”Fleksibilitet giver øget mobilitet. Det er kort og godt budskabet. Mange arbejdsgivere bør skrive sig bag øret, at hvis man giver sine medarbejdere mulighed for at arbejde hjemmefra, så er det tydeligt, at man kan tiltrække flere kandidater og mere talent til sin virksomhed,” siger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA.

Han er stor fortaler for, at man får mulighed for at variere sin arbejdsuge mellem at møde fysisk på kontoret og arbejde hjemmefra.

”Mange vidensarbejdere har behov for fordybelse. Og den ro, man kan få ved at arbejde hjemmefra i perioder, vil være et gode for både medarbejder og arbejdsgiver. Når vi skal grave os dybt ned i en problematik, så er det sjældent i storrumskontoret, at man har de bedste rammer til den slags udfoldelser. På andre tidspunkter er det samarbejdsrelationerne, der er kernen i det, vi arbejder med, og her er det oplagt, at vi er fysisk til stede sammen. Her kan vi diskutere løsninger og muligheder sammen og kan aflæse hinandens kropssprog. Muligheden for at veksle mellem at arbejde på kontoret eller laboratoriet og hjemmefra, tror jeg på, skaber både øget produktivitet og arbejdsglæde. Især hvis rammerne og mulighederne tilpasses den enkeltes livssituation og præferencer,” siger Morten Thiessen.

Undersøgelsen viser også, at det medlemmerne bosat på Sjælland, der har den længste daglige transporttid til jobbet. De, der er bosat i København og Østsjælland, rejser i gennemsnit henholdsvis 86 og 97 minutter om dagen, mens nordsjællænderne i gennemsnit bruger 172 minutter på transport. Til sammenligning bruger medlemmerne bosat i Nordjylland gennemsnitligt 55 minutter på daglig pendling til arbejdspladsen.

Læs mere

Tema

Få inspiration til bedre løn

Reglerne i forhold til løn er én ting, men vi har videoer, artikler og guides til dig, der vil have en bedre løn. Besøg vores tema om løn

Gå til tema