05.07.2018
4 min læsetid

Flere unge vil gå STEM-vejen

Det vækker glæde i IDA, at søgningen mod de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser fortsat stiger.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Igen i år slår ansøgertallet til landets ingeniøruddannelser rekord. Dette års opgørelse fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at stadig flere sætter krydset ved en ingeniøruddannelse. På trods af at knap 2.000 færre har søgt ind på en videregående uddannelse, har 4 procent flere valgt at søge ind på civilingeniør-uddannelsen, mens de unges interesse for diplom-uddannelsen er steget med 2 procent sammenlignet med sidste år.

Stigningen glæder Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen, IDA. Han ser udviklingen som et udtryk for, at de unge er blevet mere bevidste om karrieremulighederne inden for it-, teknologi og naturvidenskab.

”Det er rigtigt positivt, at vi igen i år ser flere unge søger mod de videregående tekniske, it- og naturvidenskabelige uddannelser. Engineer the futures seneste fremskrivning omkring fremtidens jobmarked viser, at vi i Danmark kommer til at mangle 10.000 kandidater indenfor disse områder allerede i 2025. Derfor er der behov for, at flere unge går denne vej. Med en videregående uddannelse inden for teknologi og naturvidenskab bliver man ikke alene en eftertragtet størrelse på arbejdsmarkedet, man får samtidig mulighed for at udvikle løsninger, der kan få afgørende betydning for fremtidens samfund,” siger han.

Thomas Damkjær Petersen påpeger dog samtidig, at det kræver en langsigtet satsning, hvis man skal lykkes med at uddanne nok kandidater inden teknologi, naturvidenskab og IT.

”Vi befinder os i en tid, der kalder på tekniske løsninger. Skal der skabes balance mellem arbejdsudbud og arbejdskraft inden for det teknologiske felt, kræver det en målrettet, national indsat på tværs af uddannelsesinstitutioner, kommuner, regioner og virksomheder - nøjagtig som regeringens Teknologipagt lægger op til,” siger han.