22.06.2020
2 min læsetid

Flot klimaaftale kræver en national grøn kompetencestrategi

Ambitiøs og lovende klimaaftale på energi- og industriområdet er et stort grønt fremskridt på vejen mod klimaneutralitet. Næste skridt er at sikre, at vi har de rette kompetencer på området til at løfte opgaverne.

Tina Splidsboel

af Tina Splidsboel

Klimaaftalen, der blev indgået i nat, er godt nyt for den grønne omstilling.

IDA er begejstrede for nattens klimaaftale, der rummer mange gode elementer på energi- og industriområdet og samtidigt viser, at klimahandling og økonomisk genopretning går hånd i hånd.

»Det er et stærkt grønt Folketing, vi har i Danmark. Nattens klimaftale er en god bred aftale, der bringer os vel mod målet om 70 procents reduktion i 2030. Jeg er særlig glad for, at der kommer en strategi på Power-to-X, som jeg mener er helt vitalt for, at vi faktisk kan blive CO2-neutrale,« siger Thomas Damkjær Petersen, der er formand for Ingeniørforeningen, IDA.

Nu skal aftalen omdannes til konkret handling. Her er vigtigt også at indtænke fx relevant uddannelse og efteruddannelse til arbejdstagere, for der bliver i fremtiden stor efterspørgsel på grønne kompetencer.

»Jeg synes, det næste politiske skridt for Christiansborg på energi- og industriområdet er at få afklaret, om vi har de nødvendige kompetencer, og hvordan vi sikrer, at uddannelser og efteruddannelser i Danmark støtter op om den grønne omstilling. På den måde får vi både et sundt klima og flere job,« siger Thomas Damkjær Petersen.

Etablering af verdens første energiøer og statslig pulje, der skal støtte etableringen af Power-to-X-anlæg i storskala er en del af den nye klimaftale, som kræver nye kompetencer og skaber job. IDA lavede i maj måned en analyse sammen med AE, der viser, at investering i Power-to-X kan give 22.000 job over 10 år.

»Der er mange job at hente i den grønne omstilling, og derfor anbefaler IDA også, at regeringen udarbejder en national kompetencestrategi, som identificerer behov og barrierer både på kort og længere sigt, så vi løbende uddanner og efteruddanner medarbejdere med de nødvendige kompetencer,« siger Thomas Damkjær Petersen.