17.01.2019
3 min læsetid

IDAs formand skal rydde op i Akademikernes A-kasse

Akademikernes A-kasse har over de sidste måneder været ramt af en række kritisable forhold. IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen er 4. januar 2019 valgt til ny formand for at rydde op i foreningen.

IDA

af IDA

Thomas Damkjær Petersen fastslår, at han stadig er IDA-medlemmernes formand, selvom han nu også indtager formandsstolen hos AKA i en periode.

Langt de fleste af IDAs medlemmer er også medlem af Akademikernes A-kasse (AKA). Den ellers veldrevne a-kasse har over de sidste par måneder været ramt af en række kritisable forhold. Det har bl.a. ført til, at den administrerende direktør er fratrådt sin stilling og meldt til politiet, ligesom formandskabet valgte at trække sig. IDAs formand, Thomas Damkjær Petersen, blev herefter den 4. januar 2019 valgt til ny formand for at rydde op i foreningen.

Gennem efteråret og vinteren har flere danske medier afsløret flere tilfælde af misbrug af midler samt uacceptabel behandling af tillidspersoner i Akademikernes A-kasse (AKA).

IDA er den største medlemsorganisation hos AKA, og vi har været vidner til en hel uacceptabel omgang med medlemmernes penge, fortæller IDAs formand Thomas Damkjær Petersen:

”Når man er medlem af en a-kasse, skal man være helt sikker på, at ens penge bliver forvaltet i overensstemmelse med A-kassens formål og på en moralsk forsvarlig måde. Derudover har vi også et ansvar for a-kassens ansatte, som skal have en god arbejdsplads og de bedste muligheder for at rådgive vores medlemmer. Jeg er tilfreds med, at hele den øverste ledelse med undtagelse af nuværende konstituerede direktør nu er fratrådt. Det var også rigtigt, at det forrige formandskab valgte at trække sig”, siger Thomas Damkjær Petersen.

Det nye formandskab vil nu ansætte en ny direktør og indføre en ny ledelseskultur i AKA. Det vil blandt andet betyde mere åbenhed og tydeligere godkendelsesprocedurer, så AKA fremover undgår lignende situationer.

For Thomas Damkjær Petersen er det vigtigt at understrege, at han fortsat er formand i IDA på uformindsket styrke: ”Selvom jeg nu overtager formandsposten i AKA for at rydde op i en periode, er jeg stadig alle IDA-medlemmers formand, Det har heller ikke haft indflydelse på min ambition om at genopstille ved det kommende valg i IDA.”

Trods de kritisable forhold er Akademikernes A-kasse den a-kasse, der hurtigst får ledige akademikere tilbage i beskæftigelse. Samtidig har de det laveste medlemsbidrag af alle akademiske a-kasser og udbetaler mere end 2 mia. kr. til ledige medlemmer hvert år. Til trods for uregelmæssighederne blev AKA kåret til Danmarks bedste a-kasse 2018.

Hvis du vil vide mere om sagen, kan du læse videre på aka.dk.

Om Akademikernes A-kasse

Akademikernes A-kasse betragter det som deres fornemmeste opgave at hjælpe medlemmerne stærkt videre. Udover at give økonomisk tryghed er a-kassen en afgørende sparringspartner i overgangene i studielivet og arbejdslivet - når man skal lande sit første job som nyuddannet, er mellem jobs eller overvejer at blive selvstændig.

A-kassen har det som et erklæret mål at udvikle tilbud og rådgivning, så medlemmerne er rustet til fremtidens arbejdsmarked, hvor mange kommer til at skifte job meget oftere, end man tidligere har gjort.