09.10.2019
4 min læsetid

It-eksperter frygter at data om danskerne bliver sammenkørt

Næsten hvert andet it-professionelle medlem af IDA mener, at den nuværende brug af data krænker den enkeltes ret til privatliv, og to ud af tre er bange for, at eksisterende og kommende data om danskerne bliver sammenkørt på et tidspunkt

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Overvågningskamera

Næsten halvdelen af IDAs it-professionelle synes,at den samlede brug af data i den danske lovgivning og det danske samfund krænker den enkeltes ret til privatliv.

Flere videokameraer og længere opbevaring data fra nummerpladeskanninger er blot to af mange små, nye skridt mod en øget overvågning af danskerne, og den totale mængde af data om den enkelte danskers færden vil stige betragteligt med regeringens bebudede sikkerhedspakke.

Det mener IDAs it-sikkerhedsekspert Jørn Guldberg, der ser udspillet om øget overvågning som en glidebane, og det er han ikke alene om. I en ny undersøgelse blandt 772 medlemmer af IDAs fagtekniske netværk IDA IT svarer 48 procent, at de er enige eller helt enige i, at den eksisterende brug af data krænker den enkeltes privatliv. 63 procent er bange for eksisterende data bliver sammenkørt på et tidspunkt.

"Man kan som udgangspunkt stille spørgsmålstegn ved effekten af disse tiltag. Et bandemedlem med tildækket ansigt i en bil med stjålne nummerplader bliver næppe fanget. Men når det er sagt, kan der på ingen måde stilles spørgsmålstegn ved, at der lægges endnu et lag på den hjemlige registrering og overvågning af helt almindelige danskere. Oplysninger, som vi desværre ved, kan slippe ud og misbruges og skade den enkelte borger,” siger han.

Danmark er i forvejen et af de mest digitaliserede lande i verden, og der ligger allerede enorme mængder data om hver enkelt borger mange steder. Derfor skal man som demokratisk nation være varsom med at udvide registreringer af borgerne, mener Jørn Guldberg.

”Mulighederne er jo enorme. Når sikkerhedspakke 2, 3 og 4 er fremlagt og vedtaget, og vi har kameraer nok, kan det jo være fristende at foreslå ansigtsgenkendelse i sikkerhedspakke 5. Det, der umiddelbart kan virke smart her og nu, kan derfor vise sig at være en helt forkert vej at gå,” advarer Jørn Guldberg.