13.04.2021
2 min læsetid

Kun hver femte taler om løn med sine kolleger

Skal vi uligeløn til livs, er åbenhed om løn et af de bedste værktøjer. Men det er blot 21 pct. af IDAs medlemmer, der taler med kollegerne om løn.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Næsten seks ud af ti medlemmer ser løn som en privatsag.

Det er så som så med åbenhed om løn på mange arbejdspladser, hvor IDAs medlemmer arbejder. I en ny undersøgelse blandt 17.807 privatansatte ingeniører, naturvidenskabelige kandidater og it-specialister svarer 21 pct., at de taler om løn med deres kolleger. Næsten seks ud af ti – 59 pct. – svarer, at de ser løn som en privatsag og ikke ønsker at tale om det, og for flere end halvdelens vedkommende lyder meldingen, at det ses som upassende at tale om løn på deres arbejdsplads.

Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA, ærgrer sig over modviljen overfor lønåbenhed. Både blandt medlemmerne og arbejdsgiverne.

”Hvis vi skal tage et opgør med uligeløn, så er åbenhed om løn et af de bedste håndtag, vi har at dreje på. Den kultur, hvor al snak om vores løn bliver gemt væk under en dyne af hemmelighedskræmmeri, skal vi til livs. Uanset om det kommer fra medarbejderne selv eller fra ledelsen på den enkelte arbejdsplads, så medvirker dette tabu blot til, at arbejdsgiverne sidder med alle esserne på hånden, når der skal forhandles løn,” siger han.

I undersøgelsen svarer hver femte, at deres leder ikke vil have, at de taler om løn. Og 10 pct. svarer, at deres arbejdsplads ligefrem har regler mod at tale om løn. Og det er fuldstændig uacceptabelt, mener Thomas Damkjær Petersen.

”Det er en hårdnakket myte, at dine lønforhold er en fortrolig aftale mellem dig og din arbejdsgiver. Og det er i strid med loven om ligeløn, når arbejdsgivere forsøger at forbyde deres medarbejdere at tale om løn eller ligefrem skriver fortrolighedsklausuler om den enkeltes lønforhold ind i en ansættelseskontrakt. Det møder vi sommetider i vores rådgivning af medlemmerne. Det er med til at fastholde et tabu om åbenhed om løn mellem kolleger, og det er et klart benspænd i arbejdet for fx at skabe lige løn mellem kønnene for lige arbejde,” siger Thomas Damkjær Petersen.

I dag skal arbejdspladser med mindst 35 ansatte og mindst 10 personer af hvert køn indenfor samme arbejdsfunktion lave en kønsopdelt lønstatistik eller udarbejde en redegørelse om ligeløn på arbejdspladsen. Thomas Damkjær Petersen ser gerne, at den praksis bredes ud til større dele af arbejdsmarkedet, og statistikkerne deles med medarbejderne på den enkelte arbejdsplads for at skabe mest mulig transparens.

4 STEM-professionelle fortæller: Så meget får jeg i løn

Det er et tabu at tale om løn for mange. Men behøver det at være sådan?

Majken, Gunvor, Mikkel og Patrick lufter på opfordring fra IDA deres lønseddel og taler om noget, de kun sjældent taler med deres kollegaer om.

Læs artikel

Læs mere

Overblik

Se IDAs mange løn-værktøjer

IDA hjælper dig med at få den rigtige løn for dit arbejde. Her får du både overblik over værktøjer og gode råd til lønforhandlingen.

Alt om løn

Deltag nu

Giv dit bidrag til i IDAs lønstatistik

Jo flere medlemmer, der deltager, jo stærkere bliver IDAs lønværktøj. Dermed står du stærkere til næste lønforhandling med din chef. Sidste år deltog 28.000.

Deltag i Lønstatistik 2021