13.01.2021
3 min læsetid

Kvinder tager hul på arbejdslivet med et lønefterslæb

Der er store forskelle på den gennemsnitlige startløn, som nyuddannede kvindelige og mandlige scient.er, civil- og diplomingeniører får. Det viser en ny opgørelse på baggrund af IDAs lønstatistik.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Kvinde sidder med mobil og computer

IDA opfordrer alle medlemmer til at bruge lønstatistikken, lønberegneren og også kontakte tillidsvalgte på den virksomhed, man skal til samtale hos, før man begynder lønforhandlingen.

Knap 2.000 kr. om måneden. Det ligger nyuddannede kvindelige civilingeniører i gennemsnit bagud på startlønnen i forhold til deres nyuddannede mandlige kolleger. For scient’ernes vedkommende ligger kvindernes månedlige startløn i gennemsnit 1.753 kr. efter mændene, mens mankoen er mindre for diplomingeniørerne. Her er den gennemsnitlige lønforskel 403 kr. mellem nyuddannede kvinder og mænd. Det viser en opgørelse baseret på IDAs lønstatistik for 2020.

Lønforskellene vækker ærgrelse hos Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA.

”Det er desværre et billede, vi ser år efter år. At kvinderne træder ind på arbejdsmarkedet med et lønefterslæb i forhold til deres nyuddannede mandlige kolleger. Jo større lønforskellen er i begyndelsen af ens arbejdsliv, des sværere bliver det at lukke hullet med tiden,” siger han.

”Vi ved også, at der er en lønforskel på omkring fire pct. i mændenes favør, som ikke kan forklares ud fra branche, anciennitet eller uddannelsesbaggrund. Meget tyder på, at for mange kvinder er for beskedne ved lønforhandlingen. Når vi spørger de næsten færdiguddannede studerende, viser det sig desværre også, at mange kvinder har alt for lave forventninger til deres startløn,” siger Morten Thiessen.

Morten Thiessen opfordrer alle medlemmer til at gøre brug af IDAs lønværktøjer som lønstatistikken, lønberegneren og også kontakte tillidsvalgte på den virksomhed, man skal til samtale hos, så man er klædt så godt på som overhovedet muligt og har et realistisk kendskab til lønniveauet, før man begynder lønforhandlingen. Det handler kort og godt om forberedelse.

”Når de nyuddannede mænd kontakter IDAs rådgivere, er de ofte meget fokuserede på løn og mulighederne for at gøre karriere. Kvinderne er til gengæld mere optagede af trivsel og arbejdsmiljø og har i virkeligheden et sundere syn på hele jobbet og virksomheden, de søger job hos. Begge dele er supervigtigt, men vi opfordrer også kvinderne til at lade sig inspirere lidt af mændene, melde sig ud af flinkeskolen og stå fast. Man behøver ikke være certificeret superbruger for at fremhæve nogle kvalifikationer ved en samtale eller i sit CV. Der ved vi, at mændene er mere tilbøjelige til at skyde fra hoften,” siger Morten Thiessen, som også peger på, at åbenhed om løn på den enkelte arbejdsplads kan hjælpe ligelønnen yderligere på vej.

”Åbenhed om løn har desværre lidt svære kår på for mange arbejdspladser. Hvis vi skal uligeløn til livs, så er det efter vores klare overbevisning et af de bedste midler,” siger Morten Thiessen.