07.03.2018
3 min læsetid

Lockout kan lamme Danmark

Både stat, regioner og Kommunernes Landsforening har meldt ud, at de vil lockoute alle ansatte - det omfatter knap 10.000 ingeniører

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Efter udmeldingen om lockout fra først statens topforhandler, minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), her til formiddag og så efterfølgende regionernes og kommunernes udmelding om lockout her til eftermiddag, er truslen for en storkonflikt på hele det offentlige område en realitet.

Det understreger formanden for de offentligt ansatte i Ingeniørforeningen, IDA Carsten Eckhart Thomsen, der fortsat håber, at det vil lykkes forligsmanden at finde en løsning, inden en lockout ville ramme og lamme hele Danmark.

”Jeg vil gerne understrege, at IDA ikke ønsker en konflikt. Men dagens udmeldinger fra alle de offentlige ansatte om lockout er en drastisk tilspidsning, der kan sende Danmark ud i en lammende storkonflikt. Derfor vil en lockout naturligvis få stor indflydelse på danskernes hverdag, hvis den træder i kraft,” siger han.

IDAs offentligt ansatte varetager hver dag vitale samfundsopgaver på blandt andet transport-, energi- og miljøområdet, i regionerne kan det gå ud over de radiografiske afdelinger, som varetager røntgenfotografering. En omfattende lockout vil derfor hurtigt kunne mærkes, understreger Carsten Eckhart Thomsen.

”Vi har i vores strejkevarsel taget stort hensyn til, at ingen borgere kommer i fare eller bliver alvorligt syge. IDA har udtaget godt hver 10. offentligt ansatte medlem til strejke, men en omfattende lockout fra arbejdsgiversiden rammer jo meget bredere, og kan derfor hurtigt få større konsekvenser for borgernes hverdag,” siger han.

Et af de områder, der med sikkerhed vil blive ramt hårdt, er uddannelsesområdet. Flere end 3.000 IDA-medlemmer på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser vil være omfattet af en lockout.

”Det vil sætte tusindevis af studerende i en særdeles vanskelig situation,” siger Carsten Eckhart Thomsen.

 

Følg overenskomstforhandlingerne på vores OK18-hjemmeside, hvor du også kan se, hvordan du er stillet under en eventuel konflikt.