15.10.2018
4 min læsetid

Mere i løn er det bedste fastholdelsesværktøj for projektledere

En bedre samlet lønpakke. Det er i den retning, arbejdsgiverne først og fremmest bør kigge, hvis de ikke vil miste deres projektledere. Det viser en ny undersøgelse fra IDA.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Kære arbejdsgiver, hvis du har projektledere med teknisk eller naturvidenskabelig indsigt blandt dine medarbejdere, så bør du læse med her.

IDA har spurgt 1.035 projektledere, hvad deres arbejdsgiver skal gøre for at fastholde dem. Og svaret er ganske klart. Det er den samlede lønpakke, der skal have et løft.

For godt hver anden projektleder peger på ”højere løn”, 39 pct. ønsker ”mere indflydelse”, mens ”betalt efteruddannelse” og ”bonus for en ekstra arbejdsindsats” kommer ind på de næste pladser med hhv. 38 pct. og 30 pct. Med andre ord udgør en forbedring af den samlede lønpakke og belønning for den ekstra indsats tre ud af de fire væsentligste håndtag, som arbejdsgiveren kan skrue på for at fastholde projektlederne.

”Det er meget konkrete forbedringer af deres vilkår, flertallet af projektlederne ønsker sig. De vil have en bedre lønpakke, og det forstår man godt, for jobbet som projektleder kan sagtens være øretævernes holdeplads. Ofte sidder man i et krydspres med ansvaret for at projekt lykkes, men uden at have ansvar og indflydelse på alle dele af treenigheden økonomi, deadline og medarbejderressourcer. Det kan være konfliktfyldt farvand at bevæge sig ud i, og det er også her, at ønsket om øget indflydelse kommer ind i billedet. I den perfekte verden ville en projektleder have afgørende indflydelse på alle tre dele af et projekt,” siger Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.

Samme undersøgelse viser, at projektledere med en baggrund som ingeniør, scient eller it-specialist er særdeles eftertragtede på arbejdsmarkedet. Igennem de seneste to år er 57 pct. blevet headhuntet eller forsøgt headhuntet til en anden virksomhed.

”Manglen på vidensarbejdere med indsigt i teknologi, it og naturvidenskab, som vi oplever i disse år, smitter naturligvis også af på projektlederne. Er man fx ingeniør og mestrer tilmed projektledelsesdisciplinen, så sidder man med rigtigt gode kort på hånden,” siger Juliane Marie Neiiendam.

Hvad skal der til for, at din arbejdsgiver holder på dig? (Pct.)

Kilde: IDAs projektlederpanel 2018. Respondenterne har haft mulighed for at angive flere svar.

Har du fået tilbud om ansættelse andre steder de seneste 2 år? (Pct.)

Kilde: IDAs projektlederpanel 2018

Læs mere

Overblik

Se IDAs mange løn-værktøjer

IDA hjælper dig med at få den rigtige løn for dit arbejde. Her får du både overblik over værktøjer og gode råd til lønforhandlingen.

Alt om løn

IDAs Lønstatistik

Tror min chef på tallene?

Hvis din arbejdsgiver ikke tror på IDAs lønstatistik, og siger, at den blot er et udtryk for fagforeningens ønsketænkning, så kan du roligt sige, at IDAs lønstatistik er meget pålidelig.

Tjek tallene