19.11.2018
3 min læsetid

Nordiske ingeniører vil have etisk fokus på kunstig intelligens

Der skal være et større politisk fokus på kunstig intelligens og mere offentlig debat om emnet, mener sammenslutningen af de nordiske ingeniørforeninger, ANE

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Både EU og de nordiske regeringer har fået overdraget en liste med politiske anbefalinger og etiske retningslinjer for både udvikling og anvendelse af kunstig intelligens. Rapporten er lavet på baggrund af et såkaldt Hackathon, hvor ingeniører fra de nordiske lande var samlet på IT-Universitetet i København.

Inese Podgaiska, der er generalsekretær i Association of Nordic Engineers, ANE håber at rapporten vil skabe yderligere opmærksomhed ved både fordele og ulemper ved kunstig intelligens.

”Kunstig intelligens vil få enorm indflydelse på vores hverdag, og derfor er det vigtigt at vi er på forkant, og samtidig sikrer, at it-professionelle og ingeniører har etiske overvejelser med i deres arbejde,” siger hun.

Formand for Ingeniørforeningen, IDA Thomas Damkjær Petersen håber, at indspillet fra de nordiske ingeniører vil blive godt modtaget.

”Der er jo oceaner af muligheder og et stort vækstpotentiale i kunstig intelligens, som vi i Danmark naturligvis skal være med til at udnytte. Men det kræver en meget fin balancegang, hvor der allerede i udviklingsfasen tages højde for etiske faldgruber. Hvis danskerne ender op med en følelse af, at deres personlige oplysninger flyder rundt og at deres privatliv krænkes, vil tilliden forsvinde og potentialet minimeres. Dette dilemma vil uden tvivl komme til at spille en større rolle for både ingeniørers og it-professionelles arbejdsmetoder,” siger Thomas Damkjær Petersen, der desuden er medlem af regeringens ekspertgruppe om dataetik, der torsdag den 22. november overrækker en række anbefalinger til erhvervsminister Rasmus Jarlov.