24.11.2018
3 min læsetid

Ny bevillingsreform er et lille skridt i den rigtige retning

Bred politisk aftale om bevillingssystemet for de videregående uddannelser skaber stabilitet om institutionernes økonomiske rammer

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Samtlige partier i Folketinget har overordnet set indgået en fornuftig aftale om, hvordan fremtidens bevillingssystem til de videregående uddannelser skal se ud.

Det mener formanden for IDA Thomas Damkjær Petersen, der glæder sig over en større budgetsikkerhed, men samtidig frygter han, at en fastfrysning af bevillingerne kan lukke døre til de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser.

IDAs formand finder det derfor positivt, at der er bred politisk enighed om behovet for at understøtte et øget optag på de tekniske og naturvidenskabelige, men han er på ingen måde imponeret over indsatsens niveau.

”Når en prognose fra den teknologiske alliance Engineer the future viser, at der allerede i 2025 vil mangle 9.300 ingeniører og 4.200 naturvidenskabelige kandidater, mener jeg ikke udfordringen er taget alvorligt nok. Når der årligt bevilges godt 13 milliarder kroner de videregående uddannelser, er det svært at kalde det en tidlig julegave, når forligskredsen kun vil øremærke knap 20 millioner kroner om året til området,” siger Thomas Damkjær Petersen.

Det lille plaster ændrer ifølge Thomas Damkjær Petersen heller ikke ved, at vi meget nær fremtid risikerer at stå med nogle uddannelsesbevillinger, der slet ikke afspejler den aktuelle virkelighed.

”Der havde jeg gerne set et langt mere dynamisk bevillingssystem, hvor det i højere grad ville være muligt at styrke de uddannelser, hvor erhvervslivet har en stor efterspørgsel,” siger han.