03.05.2018
3 min læsetid

Ph.d.’ere og nyuddannede nyder også godt af ny overenskomst

De langstrakte forhandlinger om OK18 endte som bekendt med aftaler på alle områder. Resultaterne betyder også bedre vilkår for både nyuddannede ph.d.’ere

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Efter timelange møder i Forligsinstitutionen lykkedes det for forhandlerne at undgå konflikt og nå til et resultat, hvilket glæder formanden for IDA Offentlig Carsten Eckhart Thomsen, der ikke mindst hæfter sig ved, at de studerende også sikres bedre vilkår.

” studerende får med denne overenskomst fremover en bedre pension. I dag bliver pensionen beregnet ud fra 85 procent af stipendiatens basisløn, men ifølge den nye aftale bliver det 100 procent. Det er en markant forbedring, som jeg naturligvis er meget glad for,” siger han.

Også nyuddannede vil kunne mærke, at den nye overenskomst på statsområdet sikrer dem bedre rettigheder omkring ferie.

”Den nye overenskomstaftale betyder nemlig, at nyuddannede, som begynder i job i staten, får 5 dages ferie med løn i deres første år i jobbet, hvilket er en væsentlig forbedring. Den ekstra uges ferie bliver en ret for nyuddannede, hvis personen altså ikke får penge fra feriekonto fra en tidligere fuldtidsansættelse. Men det er bedre end i dag, hvor en nyuddannet kan vente op til 16 måneder på at få ferie med løn, da der er en forskydning i forhold til hvornår man optjener og afvikler sin ferie,” siger Carsten Eckhart Thomsen.

Folketinget har vedtaget en ny ferielov, der fra 2020 løser problemet med forskudt ferie, men indtil den træder i kraft, vil de nyuddannede kunne mærke forbedringen før tid.