Pludselig vrimler det med jobopslag for IDAs medlemmer

December bød på et uventet højt antal nye jobopslag til IDAs medlemmer, og dermed endte 2020 bedre end frygtet. Særligt et område skiller sig ud, fortæller IDAs cheføkonom.

Morten Scriver Andersen

af Morten Scriver Andersen

De sidste måneder ligner noget, vi normalt ser under en højkonjunktur, mener IDAs cheføkonom, Martin Kyed.

Mod al forventning for bare få måneder siden fyger det nu med nye jobopslag i de brancher, IDA-medlemmerne er beskæftiget i.

I forhold til 2019 har december været en sand julegave til arbejdsmarkedet, mener cheføkonom i IDA, Martin Kyed.

“Overordnet har tingene udspillet sig langt mere positivt, end vi havde regnet med tilbage i foråret. Antallet af jobopslag på STEM-arbejdsmarkedet landede i 2020 blot 4 procent under 2019 på trods af et forår med nedlukning og usikkerhed,” siger Martin Kyed. Med STEM henviser han til områderne for science, technology, engineering og mathematics.

Han mener, at den positive udvikling den seneste måned ligner noget, der normalt er forbundet med højkonjunktur.

Det fortæller ret meget om optimismen, at virksomhederne har banket jobopslag ud på markedet.

Martin Kyed,
Cheføkonom, IDA

I de tre overordnede kategorier, som IDAs medlemmer fordeler sig i, har it-området haft 33 procent flere jobopslag i december 2020 i forhold til samme måned i 2019. Teknologi har ligget 54 procent højere og naturvidenskab 43 procent højere. Til sammenligning lå det øvrige arbejdsmarked ”kun” 12 procent over niveauet fra december 2019.

“Det fortæller ret meget om optimismen, at virksomhederne har banket jobopslag ud på markedet. I en tid hvor virksomheder befinder sig i så usikre tider, overrasker det mig, at man har sadlet så meget op,” siger han.

Efterspørger gode eksporttal

Men er det hele så positivt? Ikke helt.

Meget afhænger af udrulningen af vaccinen i Danmark og resten af verden. Og så holder Martin Kyed særligt øje med to områder ud fra et IDA-perspektiv: Dimittendledighed og eksporttal.

Med en global epidemi og økonomisk krise, har vi måske endnu ikke set den fulde effekt af corona på eksporten endnu. Cirka en sjettedel af den danske eksport forsvandt i nogle måneder omkring første bølge, men er langsomt vendt tilbage.

“Vi mangler stadig at se nogle rigtig gode eksporttal. Selvom udviklingen er gået den rigtige vej, ligger vi stadig 7-8 procent under niveauet fra 2019. Særligt industri, råstofudvinding og forsyning er hårdt ramt, og det betyder meget for vores it- og teknologi-segment,” forklarer Martin Kyed.

Den uheldige årgang 2020

Corona har også fået konsekvenser hos de IDA-medlemmer, som blev færdiguddannet i 2020.

Når jeg siger, at de seneste tal er en julegave, så har jeg faktisk mest tankerne på dem, der ligger på kanten af arbejdsmarkedet og har brug for det skub.

Martin Kyed,
Cheføkonom, IDA

Særligt i juli blev de nyudklækkede dimittender påvirket af corona. Og trods den positive udvikling, mangler vi stadig at se, at de får løbet det tabte ind igen.

“Man kan frygte, at 2020-årgangen permanent kommer til at ligge på et lidt højere ledighedsniveau end andre årgange. Heldigvis ser det ud til, at skadevirkningen er stoppet, og vi taler slet ikke om en tabt årgang. Men det er klart, at det er farligt for den enkelte,” siger Martin Kyed.

“Det jeg håber nu, hvor vi ligger massivt over det normale jobopslagstal, er, at de ledige dimittender bliver opsuget. Så når jeg siger, at de seneste tal er en julegave, så har jeg faktisk mest tankerne på dem, der ligger på kanten af arbejdsmarkedet og har brug for det skub.”

Mange nye kontrakter til IDA-medlemmer

Den positive udvikling i STEM-arbejdsmarkedet kan IDAs afdelingschef i jura, Rikke Feldtmann Fenger nikke genkendende til.

På hendes og kollegaernes borde ender IDA-medlemmernes kontrakt- og opsigelsessager. Hun havde i foråret frygtet en ny bølge af konkurser og masseafskedigelser, da mange af hjælpepakkerne ophørte, men det har ikke været tilfældet.

“Vi ser på ingen måde en prop i arbejdsmarkedet. Jo, vi ser flere opsigelser, men vi ser også mange flere nye kontrakter fra medlemmer, der er kommet i job. Tilmed følger tallene mere eller mindre den normale arbejdsmarkedskurve. Så vi får ikke sådan nogle pludselige udslag som resultat er restriktioner eller ophør på hjælpepakke, som vi ellers havde frygtet,” siger Rikke Feldtmann Fenger, der er advokat.

Hun understreger dog, at hun langt fra føler sig sikker på, at stormen er ovre. Dertil er der alt for meget usikkerhed forbundet med udviklingen af corona-pandemien.

“I det store hele ligner de henvendelser, vi får dem fra før corona. Vi oplevede et boom af specifikke henvendelser ved den første nedlukning. Det ser vi slet ikke nu. Men vi kan ikke lade være med at være bange for, at medlemmerne ikke ringer. Vi har en masse erfaringer fra foråret, som vi kan dele ud af, men der er altså ikke efterspørgsel på det,” fortæller hun.

Så herfra en varm opfodring til, at IDAs medlemmer ringer eller skriver, hvis de oplever udfordringer. I kan kontakte vores jurister her eller ringe 33 18 48 48

Læs mere

Digital inspiration

Dyk ned i IDAs webinar-univers

Se et af vores mange webinarer om alt fra hvordan du organiserer dit nye hjemmearbejdsliv til teknologien bag kunstig intelligens.

Se webinar

Kontakt

IDA rådgiver dig - kontakt os digitalt

IDAs rådgivning og øvrige tilbud til dig som medlem er åbent helt som vanligt. Vi har samlet de mest stillede spørgsmål om corona i en FAQ. Men du kan kontakte IDA med alle dine konkrete spørgsmål.

Kontakt IDA