03.10.2017
5 min læsetid

Regeringen skaber unødig usikkerhed blandt statens ansatte

Når statsministeren i sin åbningstale annoncerer udflytning af yderlige tusindvis af statslige arbejdspladser, skabes der fornyet usikkerhed for alle statens medarbejdere. Det er uheldigt.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

”Mine statsansatte medlemmer aner ikke, om de er købt eller solgt.” 

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra formanden for de offentlig ansatte i IDA Carsten Eckhart Thomsen på regeringens planer om at udflytte tusindevis af nye statslige arbejdspladser. Før man melder yderligere udflytninger ud, bør man grundigt evaluere de udflytninger, der allerede er fundet sted, mener han.

Carsten Eckhart Thomsen understreger, at der allerede i dag er en dokumenteret mangel på højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelige kompetencer i store dele af landet. Ikke mindst fra det private erhvervsliv, og han frygter, at yderligere udflytninger vil føre til fornyet videnstab for de statslige arbejdspladser, der bliver berørt. 

”Man kunne bruge de mange penge langt mere konstruktivt og skabe en reel vækst rundt om i landet,” siger Carsten Eckhart Thomsen og påpeger samtidig, at udflytningsiveren af forholdsvis fagtunge statslige arbejdspladser i sidste ende kan få den modsatte effekt og skabe et Danmark i ubalance.

”Det kan meget hurtigt skabe nye rekrutteringsproblemer for de lokale virksomheder og begrænse det lokale erhvervslivs muligheder for at vokse, hvis man ikke gør det velovervejet. Ingeniører og scient.er er i dag meget eftertragtede faggrupper med lav ledighed. De er på ingen måde tvunget til at flytte med deres arbejdsplads. De kan ganske enkelt få et nyt job, der hvor de bor,” siger Carsten Eckhart Thomsen. 

Han henviser til det massive kompetencetab, som Geodatastyrelsen, der blev flyttet til Aalborg, aktuelt lider under. Her er produktionen af livsvigtige digitale søkort til Grønland gået fuldkommen i stå. Søkort, som skal sikre, at skibe ikke sejler i blinde med risiko for at gå på grund og forlise. Her skal kompetencerne først genopbygges. 

”Jeg synes, det er ærgerligt, at de politiske partier på Christiansborg negligerer det massive videnstab, som flere allerede udflyttede styrelser er ramt af. IDA støtter fuldt og fast op om et Danmark i balance, men dette hastværk kan hurtigt skabe en ubalance, som ingen er tjent med,” siger Carsten Eckhart Thomsen.