17.01.2018
5 min læsetid

Regeringens flytteplaner kan skabe ubalance

Ingeniørforeningen, IDA frygter, at dagens flytteudmeldinger fra regeringen vil føre til et nyt massivt kompetencetab

Ulrik Frandsen

af Ulrik Frandsen

Ved den første udflytningsrunde flyttede stort set ingen af IDAs medlemmer med, og derfor mener formanden for de offentligt ansatte i IDA, Carsten Eckhart Thomsen, at man igen ender i et hasardspil med den ekspertise, som er opbygget i de statslige styrelser.

”Det er en voldsom udmelding, og man spiller hasard med den ekspertise, som er opbygget i de statslige styrelser. Desuden er der en åbenlys risiko for, at vækstmulighederne for det lokale erhvervsliv bliver væsentligt forringede,” siger han.

Derfor kan hele flytteprojektet ende med, at opgaver bliver udsat, og behandlingstider stiger markant til gene for erhvervsliv og borgere, som tilfældet har været i bl.a. Geodatastyrelsen, Landbrugsstyrelsen og Planklagenævnet, mener Carsten Eckhart Thomsen.

”Hvis man flytter forholdsvis fagtunge statslige arbejdspladser som eksempelvis Miljøstyrelsen, kommer der utvivlsomt et stort videnstab. Det er ikke kun et spørgsmål om at miste flyvehøjde i et stykke tid, som ministeren giver udtryk for. Det vil i mange tilfælde betyde, at styrelser nærmest skal bygges op fra bunden, fordi ganske få vidensarbejdere vælger at flytte med,” siger han.

I regeringsgrundlaget står der, at statslige arbejdspladser ikke i sig selv er tilstrækkelige til at skabe vækst og udvikling, men at de kan skabe mere aktivitet i det pågældende område, og derfor undrer det Carsten Eckhart Thomsen, at man kaster så mange millioner efter projektet i stedet for at understøtte en reel vækst.

”Der er allerede i dag er en dokumenteret mangel på højtuddannede med tekniske og naturvidenskabelige kompetencer i store dele af landet. Ingeniører og scient.er er i dag meget eftertragtede faggrupper med lav ledighed, og derfor er de flytningsramte på ingen måde tvunget til at flytte med deres arbejdsplads. De kan ganske enkelt få et nyt job, der hvor de bor. Det her projekt kan derfor meget hurtigt skabe nye rekrutteringsproblemer for de lokale virksomheder, og begrænse det lokale erhvervslivs muligheder for at vokse,” siger han.

Skal din arbejdsplads flyttes