03.10.2018
4 min læsetid

Udspil om udenlandsk arbejdskraft rammer forbi skiven

I dag har regeringen fremlagt et udspil, som skal gøre det lettere for virksomhederne at rekruttere udenlandsk arbejdskraft. Forslagene adresserer ikke manglen på højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelig indsigt, mener IDA.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

De forslag, som regeringen har fremlagt i dag – bl.a. med en nedsættelse af beløbsordningen for borgere fra udvalgte lande – gør ingen forskel i forhold til at tiltrække højtuddannet og specialiseret arbejdskraft, mener Juliane Marie Neiiendam, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.

”Grundlæggende mener vi, at de ordninger, der findes i dag, er gode nok til at tiltrække højtuddannede med teknisk og naturvidenskabelig indsigt. Det er vigtigt at forstå, at beløbsordningens størrelse og højtuddannet, specialiseret, udenlandsk arbejdskraft ikke er på kollisionskurs. En udenlandsk ingeniør, som kommer i karambolage med beløbsordningen, som den er i dag, vil være en underbetalt ingeniør,” siger Juliane Marie Neiiendam.

”Om robotingeniøren er fra Kina, Ukraine eller Pakistan er ligegyldigt for den enkelte virksomhed. De vil have den bedst egnede ud fra en vurdering om, hvem der har de bedste kvalifikationer. Og er kvalifikationerne i orden, så er farven på dit pas også ligegyldig,” siger Juliane Marie Neiiendam.

Hun ærgrer sig over, at der ikke er en rød tråd i de politiske udmeldinger på dette vigtige område.

”Vi ser meget hoppen på stedet på dette område. Regeringen har ikke bare lagt låg på antallet af udenlandske studerende – den har skåret antallet ned med 1.000 studiepladser. For få år siden afskaffede den green card-ordningen, netop som den var begyndt at virke efter hensigten. Det er hele tiden et skridt frem og to tilbage. Vi skal forstå, at vi ligger i skarp konkurrence med stort set alle andre lande om de kloge hoveder. Og det, vi har brug for, er at markedsføre hele Danmark som et attraktivt land at bosætte sig og arbejde i for udenlandske vidensarbejdere. Vi ved, at mange herboende, højtuddannede expats er begejstrede for vores work-life-balance. Til gengæld efterlyser de flere internationale skoler, og så skal vi sørge for, at der også er job- og netværksmuligheder for den ægtefælle, der højst sandsynligt følger med denne specialiserede arbejdskraft. Det er den type håndtag, vi skal skrue på, for at få succes med at tiltrække udenlandske vidensarbejdere,” siger Juliane Marie Neiiendam.

 

Regeringens udspil om styrket rekruttering af udenlandsk arbejdskraft