25.10.2020
3 min læsetid

Yngre ingeniører vil helst arbejde i den private sektor

Den offentlige sektor fremstår ikke som en attraktiv arbejdsplads for mange yngre STEM-uddannede. Især lønniveauet trækker ned. Samtidig vil mange, der allerede arbejder i det offentlige, gerne skifte stol til det private.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Personer sidder ved et bord og snakker

Kun en tredjedel af de privatansatte yngre ingeniører, scient.er og it-uddannede er parate til at skifte til den offentlige sektor. Til gengæld vil tre ud af fire af de offentligt ansatte gerne arbejde i den private sektor.

Den offentlige sektor lader ikke til at være en attraktiv konkurrent til det private erhvervsliv for mange yngre højtuddannede vidensarbejdere indenfor teknologi, naturvidenskab og it. Ni ud af ti vil gerne arbejde i det private erhvervsliv, mens blot lidt flere end fire ud af ti svarer, at de gerne vil arbejde i den offentlige sektor. Det viser en ny spørgeundersøgelse blandt knap 1.100 yngre ingeniører, scient.er og it-specialister med mellem tre og ti års erhvervserfaring.

Spørger man til årsagerne til, at så mange vender tomlen nedad til et job i staten, kommunerne og regionerne, svarer flere end hver anden, at lønniveauet er for lavt.

”Næste år skal der forhandles en ny overenskomst på plads for alle landets offentligt ansatte i staten, kommunerne og regionerne. Hvis den offentlige sektor skal være i stand til at tiltrække mere arbejdskraft, så tyder meget på, at der skal findes flere lønkroner til de højtuddannede indenfor teknologi, naturvidenskab og it. Det er den faktor, de offentlige arbejdsgivere kan gøre noget ved på den korte bane,” siger Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i IDA.

Samtidig viser undersøgelsen, at det er småt med lysten og motivationen for privatansatte at skifte job til det offentlige. Den øvelse er knap en tredjedel parate til. Til gengæld vil tre ud af fire af de offentligt ansatte ingeniører, scient.er og it-specialister gerne arbejde i den private sektor.

”Det er problematisk, at den offentlige sektor som arbejdsplads ikke har større tiltrækningskraft for så mange unge vidensarbejdere. Vi står overfor store forandringer af vores samfund og ikke mindst den offentlige sektor, der vil kræve hjernekraft indenfor fx digitalisering og grøn omstilling. En videnstung offentlig sektor er en af driverne i den proces, og derfor bør konklusionerne i denne undersøgelse vække en hel del eftertænksomhed hos de offentlige arbejdsgivere,” siger Morten Thiessen.