25.10.2020
3 min læsetid

Yngre ingeniører er klar til jobskifte

7 ud af 10 yngre ingeniører, scient.er og it-specialister er i gang med at søge nyt job eller overvejer at gøre det indenfor de næste tre år. Utilfredshed med løn og faglige udfordringer er blandt hovedårsagerne. Det viser en ny undersøgelse fra IDA.

Søren Lorentzen

af Søren Lorentzen

Person fremlægger for andre

Sidste år skiftede hvert femte privatansatte IDA-medlem job. Mange yngre medlemmer er i gang med at søge nyt job eller overvejer det, viser en ny undersøgelse.

Utilfredshed med lønvilkår og arbejdsopgaver, manglende efteruddannelse og faglige udfordringer og mulighed for at avancere og gøre karriere er hovedårsagerne til, at yngre højtuddannede indenfor STEM-fagene ser sig om efter en anden arbejdsplads. Det viser en ny undersøgelse, IDA har lavet blandt knap 1.100 ingeniører, scient.er og it-uddannede med mellem tre og ti års erfaring på arbejdsmarkedet.

Undersøgelsen resultatet overrasker ikke Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, IDA.

”Utilfredshed med lønpakken har til alle tider ført til mobilitet på arbejdsmarkedet, og fået folk til at se sig om efter andre jobåbninger. Når det gælder arbejdsopgavernes karakter og manglende faglige udfordringer, så er der tale om den lim, der holder sammen på et meningsfyldt arbejdsliv. Når vi føler, at vi er del af noget større, bidrager til løsninger og resultater, bliver dygtigere og får armene op over hovedet i jubel en gang i mellem, så er det en lise for vores jobtilfredshed. Bliver vi omvendt hverken udfordret, får indflydelse eller bliver lyttet til, så suger det jobtilfredsheden ud af os, og så ser vi os om efter noget andet,” siger Morten Thiessen.

I undersøgelsen svarer flere end hver 10., at de er aktivt jobsøgende. Det også i den gruppe, at utilfredsheden med lønvilkår, arbejdsopgaver, de faglige udfordringer og karrieremulighederne er størst sammenlignet med gennemsnittet. Men der er også store grupper, der svarer, at de ’helt bestemt’ eller at ’det er sandsynligt’, at de vil skifte job indenfor de næste tre år. Næsten seks ud af ti har sat kryds ved de svarmuligheder i undersøgelsen.

”På trods af at corona-krisen også har ramt mange af IDAs medlemmer på linje med andre faggrupper, så har vi heldigvis ikke set en eksplosion i ledigheden for dem, der har en vis erfaring på arbejdsmarkedet. De gunstige tider på arbejdsmarkedet for højtuddannede indenfor teknologi, it og naturvidenskab, har vi stor tiltro til, kommer stærkt tilbage, og det ser vi også tegn på. Det gør, at den enkelte ingeniør, scient eller it-specialist kan være mere kritisk i sit jobvalg end så mange andre. Der er ingen tvivl om, at undersøgelsens resultat er et vink med en vognstang til de virksomheder, som måske har vanskeligt ved at holde på deres medarbejdere. De kan hente inspiration her,” siger Morten Thiessen.

IDAs lønstatistik for 2019 viser, at hvert femte privatansatte medlem skiftede job sidste år.

Læs mere

Overblik

Se IDAs mange løn-værktøjer

IDA hjælper dig med at få den rigtige løn for dit arbejde. Her får du både overblik over værktøjer og gode råd til lønforhandlingen.

Alt om løn

Opdaterede tal

Lønstatistik 2020 - tjek din løn

Med IDAs Lønstatistik kan du se, hvad IDA-medlemmer med forskellige profiler tjener i gennemsnit. Brug værktøjet til din næste lønforhandling.

Tjek lønstatistik